Hlavní navigace

Nejsou lidi, paninko...

17. 2. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
České stavebnictví zažívá svým způsobem svízelné časy. Čeští investoři by rádi stavěli ostošest, jenže těžko hledají někoho, kdo by jim třeba dům nebo byt postavil. České stavební firmy totiž trápí nedostatek zaměstnanců všech možných oborů a naděje, že se situace zlepší, není moc veliká.

Je to ale pech! České ekonomice se daří, úrokové sazby jsou nízko, hypoteční úvěry dostupné skoro jako „houska na krámě”, silné ročníky zakládají rodiny a touží po kvalitním bydlení a dokonce i počasí s netradičně mírnou zimou už druhý rok za sebou nahrává rozkvětu stavebnictví jako nikdy předtím. Jenže zejména malé stavební firmy musí potenciální zákazníky odhánět. Nemají dostatek kvalifikovaných ani nekvalifikovaných zaměstnanců, kteří by zvýšenou poptávku uspojili. A lepší to jen tak nebude.

Dělníci z Ukrajiny, Slovenska a Polska se s lepšící ekonomickou situací vracejí domů nebo míří do Ruska za lepším platem. Čeští dělníci s výučním listem v kapse zase odjíždějí hledat štěstí a více peněz za kanál La Manche nebo do Německa. Výsledek je ten, že v českém stavebnictví chybí více než pět tisíc zaměstnanců a že se stavební firmy nechaly inspirovat českými dopravci, kteří jsou na štíru s počtem řidičů, a chystají se na nábor pracovníků až ze vzdáleného Vietnamu. Ale vietnamští dělníci asi českým stavebníkům trn z paty nevytrhnou. Ani na „dodávku ” nových pracovních sil z učňovských učilišť spoléhat nelze, protože mladí se do učňovských řemeslných oborů dvakrát nehrnou. Sečteno a podtrženo to vypadá, že při zachování ekonomické situace v zemi bude i nadále české stavebnictví trpět nedostatkem zedníků, betonářů, obkladačů, instalatérů a dalších profesí.

Bydlení chtivým lidem tak možná nezbude nic jiného, než se stát samouky a ve volném čase zdít, betonovat a obkládat podle příruček pro kutily. A ještě přitom žít v naději, že nenastane stejný nedostatek stavebních materiálů jako v loňském roce, kdy se stavební firmy doslova přetahovaly o izolační materiály.

Brand24

Ale nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko? Možná, že se problém s nedostatekem stavebních dělníků vyřeší sám. Své o tom vědí Maďaři. Zběsilé tempo růstu tamní ekonomiky před šesti lety vyvolalo stavební boom a maďarské stavební firmy začaly překotně nabírat zahraniční dělníky. Jenže pak ekonomika přestala růst, přišla devalvace a stavební boom byl ten tam. Česko možná není od takového scénáře daleko. Vyhlídky ekonomického růstu už nejsou na nejbližší roky tak růžové, úrokové sazby začínají pomalu, ale jistě růst a navíc česká vláda uvažuje o zrušení státní podpory stavebního spoření pro bytovou výstavbu.

Takže možná majitelé stavebních firem nemusejí propadat panice a jezdit hledat nekvalifikované zaměstnance do Vietnamu. Dost možná, že se naplní slova pesimistů, že to lepší už má český stavař za sebou. Spotřebitelé se zase nebudou muset stavět do fronty na stavební firmu. Buď jim dům ochotně a rychle postaví odborníci, anebo si s příručkou pro kutily a s betonem zakoupeným v některém z hobby marketů svůj vysněný dům dostaví sami, protože se jim nebude chtít přistoupit na ceny stavebních prací, které nyní, v době nedostatku zaměstnanců, vylezly nahoru. Navíc se nebudou muset bát, jaké škody by jim při stavbě domu napáchal nekvalifikovaný dělník, třeba z Vietnamu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).