Hlavní navigace

Nejvíce na dani z příjmů zaplatila Česká spořitelna, Agrofert není ani v TOP 10

30. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Aktualizováno: Doplněno vyjádření Agrofertu (30. 5. 2014 15:55)
Česká spořitelna zaplatila v tuzemsku v loňském roce nejvíce peněz na dani z příjmů právnikých osob. Agrofert v TOP 10 poplatníků chybí.

Ministerstvo financí ve spolupráci s Generálním finančním ředitelstvím včera vyhlásilo nejvýznamnější poplatníky daně z příjmů právnických osob za rok 2013. Nejvíce do rozpočtu přispěla Česká spořitelna a na prvním místě tak vystřídala energetický gigant ČEZ, který se umístil na druhé pozici. Trojici medailistů doplnila na bronzovém stupínku Komerční banka.

TOP 10 bez Agrofertu

Chtěl bych plátcům daní poděkovat za jejich přístup k plnění daňových povinností. Byl bych rád, kdyby se nám do budoucna podařilo změnit systém tak, aby daňoví poplatníci viděli, že stát zachází s jejich daněmi smysluplně a hospodárně a že platit daně se ve službách vracených od státu vyplácí, řekl Andrej Babiš, ministr financí. 

TOP 10 plátců daně z příjmů právnických osob

  1. Česká spořitelna, a.s.
  2. ČEZ, a.s.
  3. Komerční banka, a.s.
  4. Česká pojišťovna, a.s.
  5. Telefónica Czech Republic, a.s.
  6. ČEZ Distribuce, a.s.
  7. Československá obchodní banka, a.s.
  8. T-Mobile Czech Republic a.s.
  9. Lesy České republiky, s.p.
  10. UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

Firma Agrofert, kterou Babiš vlastní, se z hlediska příspěvků na daní z příjmů právnických osob nedostala ani do TOP 10. Agrofert není dokonce v TOP 100. Někteří poplatníci ale nedali se zveřejněním svých jmen souhlas a nedá se tak říci, jestli se Agrofert v TOP 100 nachází, či nikoli. Z důvodu zákonné povinnosti zachování mlčenlivosti nemohu sdělit, zda byl, či nebyl Agrofert v TOP 100, ani to, zda nás zprostil mlčenlivosti, uvedla serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství

Podle Karla Hanzelky, mluvčího Agrofertu, se ale Agrofert v TOP 100 nachází. Splatná daň koncernu Agrofert v České republice za rok 2013 činí 649 milionů Kč. Ve všech zemích, kde Agrofert působí, činila daň z příjmu v součtu: 1,534 mld. Kč. Na zdravotním a sociálním pojištění vloni Agrofert v ČR zaplatil 2,087 mld. Kč, upřesnil serveru Podnikatel.cz Hanzelka.

Brand24

Čtěte také: Babišova republika: Čtěte, co všechno Babiš vlastní a kam až sahá jeho moc

Perexové foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).