Hlavní navigace

Některé OSVČ letos podávají nové pojistné přiznání. Víme, koho všeho se týká

20. 1. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: isifa/Lidové noviny/
Do slovníku některých OSVČ se letos zařadí nový druh přiznání. Jedná se o pojistné přiznání. Přečtěte si, kteří podnikatelé ho musí letos podat.

Seznam přiznání, které musí poplatníci vyplnit, se letos rozšířil o pojistné přiznání na důchodové spoření. Toto přiznání musí podat všichni účastníci druhého pilíře, za které pojistné výhradně neplatil zaměstnavatel. Přiznání nemusí ještě řešit ti, jejichž pojistné činilo za celý rok 0 korun. Zbylí poplatníci, kteří musí pojistné přiznání podat, mají čas do začátku dubna. Lhůta pro pojistné přiznání je totiž stejná jako lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Nové přiznání se týká OSVČ v druhém pilíři

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/Lidové noviny/

Ilustrační obrázek.

Kdo v loňském roce vstoupil do druhého důchodového pilíře, přichází pro něj čas prvního zúčtování. Až na výjimky totiž musí každý poplatník, který je účasten důchodového spoření, podat pojistné přiznání k pojistnému na důchodové spoření. Přiznání nemusí podat lidé, jejichž pojistné bylo za celý rok ve výši 0 Kč (jedná se o nezaměstnané, poplatníky na celoroční nemocenské, na mateřské dovolené a podobně). Přiznání též nemusí řešit ti, za které pojistné odvádí výhradně plátce nebo plátci pojistného (zaměstnavatel), tedy zaměstnanci. 

Naopak například všechny OSVČ a další specifické skupiny mají za povinnost pojistné přiznání podat. Kromě OSVČ musí přiznání vyplnit též poplatníci, kteří mají zaměstnavatele, který není plátcem pojistného na důchodové spoření, tj. není v postavení plátce daně z příjmů ze závislé činnosti a zároveň je povinen odvádět pojistné na důchodové pojištění (jedná se např. o zaměstnance zahraničního zaměstnavatele nebo zaměstnance velvyslanectví cizího státu). Jako podklad pro vyplnění pojistného přiznání na důchodové spoření lze v tomto případě použít nepovinný tiskopis Potvrzení o celkové výši vyměřovacích základů pro pojistné na důchodové pojištění, doplnila Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství ČR.

Čtěte také: Vyplatí se OSVČ vstup do druhého pilíře? Spočítali jsme za vás

Pojistné přiznání lze podat jen na papíře

Poplatníci, kterých se pojistné přiznání týká, navíc musí tento formulář podat v papírové podobě. Finanční správa totiž neumožňuje u pojistného přiznání elektronické podání. Tiskopis lze stáhnout na stránkách finanční správy nebo osobně vyzvednout na územních pracovištích finančních úřadů. Jestliže má poplatník za povinnost odevzdat i přiznání k dani z příjmů fyzických osob, vloží jako přílohu tohoto podání pojistné přiznání (číslo tiskopisu 25 5405/P4/1 MFin 5405/P4/1 – vzor č. 1). V případě, že daňové přiznání podávat nemusí, podá samostatné pojistné přiznání (číslo tiskopisu 25 5550 MFin 5550 – vzor č. 1). 

Co se týče termínu pro podání pojistného přiznání, je stejný jako u podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Poplatníci tedy musí přiznání podat do 3 měsíců po uplynutí pojistného období. V případě OSVČ, které nevyužívají služeb daňových poradců, je limitním datem 1. duben 2014. Podnikatelům, kterým pomáhá poradce, se lhůta prodlužuje o tři měsíce. Pojistné přiznání pak musí podat do 1. července 2014.

V druhém pilíři se zatím nic nemění

Přestože se hovořilo o tom, že by došlo k úpravě druhého pilíře, nakonec zůstává vše při starém. OSVČ, které jsou účastny důchodového spoření, mají sníženou sazbu pojistného na důchodové pojištění a na příspěvek na státní politiku zaměstnanosti z 29,2 % na 26,2 %. Nižší pojistné platí za celý kalendářní rok, kdy účast na důchodovém spoření vznikla, trvá, či zanikla a to za podmínky, že doba účasti na důchodovém spoření se alespoň částečně kryje s výkonem samostatné výdělečné činnosti, který založil účast na důchodovém pojištění. Pro účely placení záloh platí snížená sazba pojistného od měsíce, ve kterém účast na spoření vznikla, píše se na stránkách České správy sociálního zabezpečení.

Vzhledem k sazbě pojistného na důchodové spoření, která činí 5 % ze základu pojistného, musí OSVČ ještě doplatit 2 % ze svého. Pojistné na důchodové spoření se platí finančním úřadům a je splatné v poslední den lhůty stanovené pro podání pojistného přiznání. Pojistné mohou poplatníci zaplatit před datem splatnosti s tím, že bude pojistné převedeno na příslušný účet důchodového spoření, i když není dosud splatné. V takovém případě půjde o převoditelný přeplatek.

Čtěte také: Důchodová reforma a OSVČ. Co se pro ně mění při vstupu do druhého pilíře?

Bude druhý pilíř zrušen?

Možnost spořit v druhém pilíři existuje sice teprve rok, už nyní je ale jisté, že důchodové spoření předpoklady tvůrců ohledně zájmu lidí nenaplnilo. Ještě na počátku loňského roku penzijní společnosti tvrdily, že očekávají do konce roku půl milionu až milion účastníků v druhém pilíři. Už po několika měsících ale bylo zřejmé, že se jednalo pouze o zbožné přání. Celkově si během roku 2013 začalo důchodově spořit 83 960 lidí a jak ukazují statistiky, zájem o druhý pilíř od poloviny roku pořád klesal. Zatímco v červnu 2013 do druhého pilíře vstoupilo více než 25 tisíc lidí, v prosinci jich bylo pouhých 207.

Daně x

Čtěte také: Druhý pilíř lidi nepřilákal, paradoxně ho to však může zachránit

Podle penzijních společností se na nízkém zájmu o druhý pilíř podepsala nejistá politická situace. Zájem o druhý pilíř je po prohlášeních vzniklé koalice o jeho sloučení s třetím pilířem prakticky nulový. Penzijním společnostem ani klientům tedy nezbývá než čekat na konkrétní návrhy politiků, jak vzniklou situaci vyřešit, uzavřel prezident Asociace penzijních společností Vladimír Bezděk.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).