Hlavní navigace

Některé OSVČ mají poslední týden na podání daňového přiznání

23. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Už jen týden mají někteří podnikatelé na to, aby podali daňové přiznání a doplatili své případné resty na dani z příjmů.

Podnikatelé, kteří využili služeb daňového poradce, mají poslední týden na to, aby odevzdali svá daňové přiznání. Termín totiž vyprší ve středu 1. července. Do stejného dne by podnikatelé též měli doplatit daň. Na zdravotní a sociální pojištění pak mají ještě další měsíc.

Pozor na elektronické podání

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Většina OSVČ již daňové přiznání podala do začátku dubna, existují však i podnikatelé, kteří mají termín posunut o tři měsíce. Konkrétně se jedná o podnikatele, kterým s přiznáním pomáhá daňový poradce. Tuto skutečnost však museli příslušnému finančnímu úřadu doložit do 1. dubna. Pokud se podnikatelé s přiznáním opozdí, nemusí se hned obávat, že dostanou pokutu. Podle daňového řádu totiž začíná nabíhat penále až od 6. dne a činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, maximálně ale 5 % stanovené daně (s tím, že tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč). V případě, že výše pokuty nepřekročí 200 korun, správce daně penále nepředepíše. Ohledně pokut se ale musí mít opět na pozoru OSVČ s datovou schránkou. Pokud totiž učiní podání přiznání jinak než elektronicky, automaticky dostanou pokutu 2000 korun.

Právě povinné elektronické podání pro některé podnikatele je jednou z novinek letošního roku. Konkrétně se tato změna týká těch podnikatelů, kteří mají zpřístupněnou datovou schránku podnikajících fyzických osob či právnických osob. Tito podnikatelé musí přiznání podat elektronicky, a to buď datovou zprávou

  • podepsanou uznávaným elektronickým podpisem,
  • odeslanou prostřednictvím datové schránky, nebo
  • s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky.

Pro letošní rok nicméně platí výjimka a tito podnikatelé mohou přiznání podat i skrze daňový portál a tzv. e-tiskopis. 

Čtěte také: Úleva pro podnikatele, elektronické podání půjde letos vyřešit i e-tiskopisem

Daně x

Jak na daň z příjmů?

Přečtěte si daňový speciál, který poradí jak na daň z příjmů věcí krok za krokem.

 

Doplatek daně ve stejném termínu

Pokud v přiznání podnikatelům vyjde, že musí státu na daních z příjmů doplatit, mají na to čas rovněž do začátku července. Podnikatelé se mohou stejně jako v případě přiznání o několik dní opozdit, úroky z prodlení totiž začínají nabíhat pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Nejpozději ve středu 8. července by tak měl mít finanční úřad doplatek daně na svém účtu. Kdo nestihne daň doplatit ani do pěti dnů, začne se mu počítat úrok z prodlení. Jeho výše odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. V současné době tak činí 14,05 %. Úrok z prodlení se nepředepíše a podnikatel ho nemusí zaplatit, pokud souhrnná výše úroku nepřesáhne u jednoho druhu daně u jednoho správce daně za jedno zdaňovací období nebo za jeden kalendářní rok u jednorázových daní částku 200 Kč.

Daň lze zaplatit:

  • poštovní poukázkou 
  • na pokladně finančního úřadu
  • příkazem k úhradě
  • na pobočce České národní banky

Nezapomeňte rovněž na to, že se před dvěma lety změnila čísla bankovních účtů finančních úřadů. Ještě do konce loňského roku ale platilo, že platby na stará čísla účtů byly přesměrovány. Tato výjimka však letošním prvním lednem skončila. Od 1. ledna se tak již všechny platby zaslané na bankovní účty 199 zrušených finančních úřadů vrací zpět na bankovní účty příkazců. Jestliže tak zaplatíte daň na špatný účet, peníze nedojdou a vy riskujete penále.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).