Hlavní navigace

Neměli jste příjmy a vykazujete ztrátu? Daňové přiznání musíte podat

28. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jestliže jste vloni měli daňově uznatelné výdaje a výsledkem vašeho podnikání byla daňová ztráta, musíte podat daňové přiznání.

V daňové poradně odpovídá na dotazy podnikatelů daňový odborník Jan Molín.

Dotaz z poradny

5. srpna 2016 jsem, jako student, založil ohlašovací volnou živnost. 19. září 2016 jsem živnost do roku 2099 přerušil. Během trvaní živnosti jsem neměl žádný zisk a zaplatil jsem jen 2 faktury.

Jednu, 13 000 Kč za mesíční nájem kanceláře, jsem uhradil v plné výši. Druhou jsem uhradil zálohovou fakturou 200 000 Kč za hmotný majetek z celkové sumy cca 660 000 Kč, zbytek sumy jsem zatím neuhradil. V podnikaní dále pokračovat neplánujem, nic si odpočítávat nechci

Mate mě výraz „Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15 tis. Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu.“ Pokud to správně chápu, daňovou ztrátu si uplatnit nemusím, jestli nechci.

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Odpověď

Jestliže vaše výdaje (13 + 200 tis. Kč) byly daňově uznatelné, výsledkem vašeho podnikání za minulý rok (byť šlo pouze o několik týdnů podnikání) byla daňová ztráta. (Daňová ztráta je definována v § 5 odst. 3 zákona o daních z příjmů.)

Potom jste skutečně dle § 38g odst. 1 věta poslední zákona o daních z příjmů, povinen podat daňové přiznání. Předpokládám, že jste se v souvislosti se zahájením podnikání zaregistroval na finančním úřadě. Je velmi pravděpodobné, že pokud DP nepodáte, správce daně Vás k tomu vyzve. Stejně tak jste povinen podat za minulý rok Přehled pro zdravotní pojišťovnu a Přehled pro Správu sociálního zabezpečení. Lhůta pro podání DP je do 3. 4. 2017, lhůta pro podání Přehledů je o měsíc delší.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).