Hlavní navigace

Nepodáte přiznání elektronicky, přestože musíte? Připravte si rovnou 2000 korun

29. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Poslanci nyní projednávají novelu daňového řádu, která zavádí automatické sankce pro ty, kteří učiní podání jinak než elektronicky, ačkoli to měli za povinnost.

Kdo má zřízenou datovou schránku, bude muset od příštího roku komunikovat s finančním úřadem už pouze elektronicky. Ve sněmovně navíc leží novela daňového řádu, která zavádí pokuty pro ty, kteří učiní podání jinak než elektronicky, ačkoli to měli za povinnost. Výše pokuty má činit paušálně 2000 korun. Pokud však nesplněním povinnosti učinit podání elektronicky závažně ztížíte správu daní, budete moci dostat pokutu až ve výši 50 tisíc korun.

Podáte přiznání na papíře? Připravte si rovnou 2000 korun

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Pokud nepodáte přiznání elektronicky, ač musíte, rovnou zaplatíte 2000 korun.

Na všechny podnikatele s datovou schránkou čeká od 1. ledna 2015 novinka. Podle novely daňového řádu (§72 odst. 4 a navazujících §) bude od ledna platit, že pokud máte zřízenu datovou schránku, budete muset činit podání vůči finančnímu úřadu pouze elektronicky – datovou zprávou. Tato novinka se týká přihlášky k registraci, oznámení o změně registračních údajů, řádného daňového přiznání a dodatečného daňového přiznání.

Datovou zprávu s těmito druhy podání budete moci poslat třemi různými způsoby:

  1. podepsanou uznávaným elektronickým podpisem,
  2. odeslanou prostřednictvím datové schránky, nebo
  3. s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky.

Poslanecká sněmovna nyní navíc projednává novelu daňového řádu, která zavádí sankce za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy. Pokud podnikatel učiní podání jinak než elektronicky, ačkoli tak měl udělat, bude muset zaplatit pokutu ve výši 2000 korun za každé jednotlivé podání. Tato sankce se může zvýšit až na 50 tisíc korun, jestliže nesplněním povinnosti učinit podání elektronicky závažně ztíží správu daní. Důvodem pro zavedení sankce je nedostatečná motivace k dodržování povinné formy podání, která se v aplikační praxi projevuje významným nárůstem vad podání spočívajících v nedodržení jeho formy, píše se v důvodové zprávě k novele daňového řádu.

Čtěte také: Kdo má datovou schránku, bude muset daně řešit elektronicky. Jinak hrozí pokuta

skoleni_15_4

Elektronická komunikace jako přínos pro úřady, ne pro občany

Jak upozorňuje v komentáři na serveru Lupa.cz Jiří Peterka, nezávislý konzultant a publicista, resort financí začíná vnímat elektronickou formu komunikace výlučně jako přínos pro sebe sama. Občané a firmy se v případě daní dostávají na druhou kolej. Asi netřeba dodávat, že celá snaha o zavedení sankcí je pouze asymetrická a míří jen na komunikaci směrem ke správci daně (neboli pro podávání). Nepamatuje na doručování, neboli na obrácený směr komunikace. Třeba na případ, kdy by naopak správce daně měl něco poslat (doručit) občanovi či firmě do jeho datové schránky, neučinil tak a místo toho použil ne-elektronickou formu, komentuje Jiří Peterka.

Čtěte více na Lupa.cz: Za nedodržení povinné e-komunikace s berňákem mají být automatické pokuty

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).