Hlavní navigace

Neproplacené faktury likvidují byznys, v ČR se ale platební morálka zlepšuje

16. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Platební morálka firem v Česku se pozvolna zlepšuje. V minulém roce na tom byla dokonce lépe než v Evropě. Jak eliminovat počet neproplacených faktur?

Není majitele firmy, který by ve svém podnikání neřešil otázku, jak snížit počet neproplacených faktur. Přestože se platební morálka tuzemských společností zlepšuje, stále se najdou takové, které si s dobou splatnosti hlavu nelámou. Není ani výjimkou, že odběratelé faktury nezaplatí vůbec. Pozdě zaplacené, nebo dokonce neproplacené faktury se mohou negativně odrazit v podnikání.

Platební morálka v ČR se zlepšuje

Platební morálka v České republice se ale za posledních pár let výrazně zlepšila. Za poslední rok je dokonce lepší v porovnání s Evropou. V roce 2016 včas faktury zaplatilo 44,7 procenta tuzemských firem, zatímco v Evropě to bylo 39,1 procenta společností. Zlepšující se platební morálku českých firem, která souvisí s konjunkturou tuzemské ekonomiky, sledujeme už od roku 2013, říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Čtěte také: Splatnost faktur je už více než rok omezena zákonem. Pomohlo to podnikatelům?

Nejspolehlivější firmy

Nejspolehlivěji proplácí faktury Dánové, Němci a Maďaři. Naopak nejhorší platební morálku v Evropě vykazují rumunské a portugalské firmy.

Jak eliminovat počet neproplacených faktur

Nástrojů a doporučení, jak eliminovat počet neproplacených faktur, je celá řada. Jedno z doporučení se týká zesilování urgencí s možností nabídnout nový termín proplacení. Reagujeme důrazněji tím, že pozastavíme veškeré práce a zároveň upomínáme oficiální písemnou výzvou s vyčíslením úroků z prodlení. Pokud ani v takovém případě nedojde k vyřešení, musí nastoupit právní cesta, prozradil jeden ze způsobů, jak na neproplácení faktur, pro server Podnikatel.cz Luboš Plotěný, spolumajitel agentury Dobrý web.

Další doporučení a rady zkušených a úspěšných podnikatelů si přečtěte v článku 5 podnikatelských matadorů radí: Jak snížit množství neproplacených faktur

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).