Hlavní navigace

NERV: V čem Česko zaostává za světem

21. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Odborníci z Národní ekonomické rady vlády (NERV) spolu s experty a zástupci resortů vypracovali zprávu o konkurences­chopnosti České republiky. Zpráva se zaměřuje na silné a slabé stránky české ekonomiky a přináší návrhy na zlepšení postavení české ekonomiky v globální konkurenci. Tento materiál je důležitý nejen pro odbornou a širokou veřejnost, ale zejména pro vládu, která z něj bude čerpat při sestavování své Strategie konkurenceschop­nosti, ocenil výsledky NERV premiér Petr Nečas.

Zprávu bude NERV zveřejňovat postupně během šesti týdnů. Každé pondělí představíme jednu část zprávy odborné veřejnosti i médiím. Tématy zprávy budou instituce, vzdělanost, trh zboží, služeb a práce, finanční trhy, technologická připravenost a podnikání a inovace, uvedl koordinátor pracovní skupiny NERV, zabývající se konkurenceschop­ností Michal Mejstřík. Problém české ekonomiky jsou podle něj zejména základy konkurenceschop­nosti. Vedle institucí musíme mít kvalitní vzdělávací systém, dobré silnice a efektivní trh práce. Jinak se nepohneme z místa, zdůraznil Mejstřík.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka bude naše budoucí konkurenceschopnost založena na inovačních schopnostech. Kvalifikace a technologická způsobilost už budou podmínkou nutnou, nikoliv postačující, doplnil Kocourek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).