Hlavní navigace

Nespolehlivých plátců DPH je již přes deset tisíc, nespolehlivých osob je 114

15. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počet nespolehlivých plátců překročil hranici 10 tisíc. Finanční správa navíc již využívá i nový institut nespolehlivých osob.

Těch je nyní evidováno 114. Server Podnikatel.cz zjistil údaje z Registru plátců DPH.

Meta 10 tisíc překonána

Jak ukazují data z registru plátců DPH, aktuálně úřady evidují 10 042 nespolehlivých plátců. Co se týče struktury nespolehlivých plátců, stále převažují (80 %) společnosti s ručením omezeným. Každý čtvrtý nespolehlivý plátce DPH má adresu registrovanou na virtuálním sídle a téměř každý druhý má v obchodním rejstříku zapsanou pražskou adresu.

Také nový blacklist se plní

Od července navíc platí nový institut nespolehlivé osoby, který rozšiřuje institut nespolehlivého plátce. Nově může získat označení „nespolehlivý“ i podnikatel, jak fyzická, tak právnická osoba, který není plátcem DPH. Kdo není plátcem DPH a poruší závažným způsobem své povinnosti vztahující se ke správě daně z přidané hodnoty (obdobné podmínky jako u nespolehlivého plátce), může získat označení nespolehlivá osoba.

Podobně jako u nespolehlivých plátců vznikl i u nespolehlivých osob blacklist a aktuálně se na něm nachází 114 podnikatelů. Správce daně zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že daná osoba je nespolehlivým plátcem nebo nespolehlivou osobou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).