Hlavní navigace

Nespolehlivých plátců DPH stále přibývá. Odhaluje je kontrolní hlášení k DPH?

7. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Plátců DPH, na jejichž neplnění daňových povinností by mohl podnikatel doplatit, stále přibývá. Připomínáme, kde je možné nespolehlivé plátce prověřit.

Za poslední tři měsíce tohoto roku se počet nespolehlivých plátců DPH opět zvýšil. Nejvyšší nárůst hlásí měsíc srpen, kdy jich přibylo na 246. Těch, kterým by se měl podnikatel vyhýbat obloukem, je celkově více jak 6 000. Z toho 40 procent nespolehlivých plátců DPH má registrované sídlo na virtuální adrese. V odhalení stále nových nespolehlivých plátců pomáhá jedno z posledních opatření proti daňovým únikům ministerstva financí. Je jím kontrolní hlášení k DPH, které musí plátci DPH podávat od začátku roku 2016.

Psali jsme: Buďte opatrní, nespolehlivých plátců DPH může být na konci roku přes 10 tisíc

Rostoucí počty nových nespolehlivých plátců DPH jsou zřejmě důsledkem zavedení kontrolního hlášení DPH, které vstoupilo v platnost na začátku letošního roku, a stát si od něho slibuje pokles daňových úniků, říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Virtuální adresy mají hlavně v Praze a na jihu Moravy

Podnikatel by měl být obezřetný především v případě, že svůj byznys rozjíždí s plátcem DPH, jež má sídlo firmy registrované v Praze a také na jihu Moravy. Právě tady má nespolehlivých plátců DPH registrovanou adresu nejvíce. V Praze je to 36 %, v Jihomoravském kraji 19 %. Více než polovina nespolehlivých plátců DPH vykazuje tržby do 10 milionů korun, následují subjekty, které tržby neuvádí a společnosti s tržbami v intervalu mezi 10 a 60 miliony korun.

Generální finanční ředitelství na podnikatele dlouhodobě apeluje, aby si před začátkem společného byznysu zkontrolovali, zda neobchodují s nespolehlivými plátci DPH. K tomu slouží Registru plátců DPH.

Pokud se některý podnikatel rozhodne obchodovat se společností, která má v okamžiku uskutečnění plnění status nespolehlivého plátce DPH, bude za ni automaticky ručit za nezaplacenou daň ze zdanitelného plnění, které od ní přijme.

Content First

Mohlo by vás zaujmout: Jak probíhají karuselové podvody a co dělat, abyste se do žádného nepřipletli

Kdo je nespolehlivým plátcem DPH

Nespolehlivým plátcem DPH se stane firma, která ohrozila veřejný zájem tím, že jí úřady neuznaly uplatňovaný nárok na odpočet daně a vyměřily ji daň jinak, než deklarovala v podaném daňovém přiznání k DPH. K ohrožení veřejného zájmu však dochází “jen” tehdy, pokud bude snížen plátcem uplatněný odpočet daně minimálně o 500 tisíc Kč. Stejná částka platí i pro dluhy na DPH, které má podnikatel alespoň tři měsíce. Za nespolehlivou se považuje i společnost, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň podle pomůcek alespoň 500 tisíc korun, nebo firma podezřelá z účasti na podvodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).