Hlavní navigace

Nespolehlivých plátců je už 9 tisíc. Víme, kde hlavně sídlí a kde skoro vůbec

9. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Počet nespolehlivých plátců DPH narůstá každý měsíc o stovky a již překročil hranici 9 tisíc.

V registru plátců DPH navíc začnou být brzy zobrazovány i nespolehlivé osoby, které zavede zanedlouho účinný daňový balíček.

Nejvíce nespolehlivých plátců je v Praze

Počet nespolehlivých plátců DPH narůstá i nadále o stovky nových „nespolehlivců“ měsíčně a aktuálně jich je v registru uvedeno už 9026. Jak upozornila poradenská společnost Bisnode, 46 % z nich má sídlo v Praze. Typickým novým nespolehlivým plátcem DPH je pražská společnost s ručením omezeným s tržbami do deseti milionů korun, doplnila analytička Bisnode Petra Štěpánová. Druhá největší skupina nespolehlivých plátců se nachází v Jihomoravském kraji (1342 nespolehlivých plátců). Nejméně nespolehlivých plátců má naopak Jihočeský kraj, kde jich je evidováno pouhých 58.

Co se týče velikosti firmy, nejpočetnější skupinu, více než 47 procent, nespolehlivých plátců DPH ke konci dubna tvořily společnosti s tržbami do 10 milionů korun. V této kategorii tržeb také v uplynulém měsíci přibylo nejvíc nových firem, celkem 209, což představuje přes 60 procent dubnového přírůstku.

Brzy přibude institut nespolehlivé osoby

Během několika týdnů se navíc v registru začnou objevovat i nespolehlivé osoby, které zavedl daňový balíček. Jde o nový institut, který rozšiřuje institut nespolehlivého plátce. Nově tak bude moct získat označení „nespolehlivý“ i podnikatel, jak fyzická, tak právnická osoba, který není plátcem DPH. Kdo není plátcem DPH a poruší závažným způsobem své povinnosti vztahující se ke správě daně z přidané hodnoty (obdobné podmínky jako u nespolehlivého plátce), získá nově označení nespolehlivá osoba.

Brand24

Podobně jako u nespolehlivých plátců vznikne i u nespolehlivých osob blacklist. Správce daně zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že daná osoba je nespolehlivým plátcem nebo nespolehlivou osobou. Stejně jako v případě nespolehlivých plátců totiž bude platit ručení za daň pro případy obchodování s osobou, o níž je v okamžiku uskutečnění zdanitelného plnění zveřejněno, že je nespolehlivou.

Čtěte více: Nejen plátci DPH, „nespolehlivými“ se budou moct stát i další podnikatelé

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).