Hlavní navigace

Nestihli jste včas podat přehled pro zdravotní pojišťovnu? Pokut se bát nemusíte

12. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Termín pro podání přehledů pro zdravotní pojišťovnu vypršel před týdnem. Přestože pojišťovny mohou udělovat pokuty za pozdní podání, děje se tak jen výjimečně.

Přestože přehledy pro zdravotní pojišťovnu měly být podány do pondělí 4. května, nemusí se opozdilci bát, že v případě pozdního odevzdání dostanou pokutu. Jak server Podnikatel.cz ujistily zdravotní pojišťovny, zapomnětlivce nejprve obešlou výzvou a teprve v případě, že by OSVČ nereagovaly ani na opakované výzvy, jim hrozí pokuta. V případě pozdního doplacení pojištění však penále nabíhá automaticky.

Pokuty za pozdní podání přehledů se dávají jen výjimečně

Termín pro podání přehledů vypršel minulé pondělí. Přestože zákon umožňuje pojišťovnám, aby hříšníkům udělily pokutu, v reálu k tomu dochází jen málokdy. Klientům České průmyslové zdravotní pojišťovny jsou v případech nedodaného přehledu o příjmech a výdajích OSVČ zasílány výzvy s upozorněním na nutnost dodatečného splnění zákonem stanovené povinnosti. Pokuty ukládáme výjimečně, potvrdila serveru Podnikatel.cz Elenka Mazurová, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny. Vždy podnikatele na opomenutí předem upozorníme. V každém případě, připojila se Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky.

Podobně se vyjádřil i Oldřich Tichý ze Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, který ale upozornil, aby podnikatelé včas zaplatili případný doplatek pojistného za daný rok. Tam je bez diskusí, že po termínu automaticky naskakuje penále. Částku pojistného je třeba zaplatit nejpozději do 8 dnů po dni, ve kterém byl, resp. v tomto případě měl být podán Přehled o příjmech a výdajích, upřesnil Tichý.

Kdo se s doplatkem opozdí, začne mu nabíhat penále. To činí 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den. Penále se nepředepíše pouze, nepřesáhne-li v úhrnu 100 Kč za jeden kalendářní rok.

Jak na daň z příjmů?

Přečtěte si daňový speciál, který poradí jak na daň z příjmů věcí krok za krokem.

 

Pozor na možnou novou výši záloh

Jakmile podnikatel podá přehled, může se ho ještě týkat změna záloh na letošní rok. Kdo v loňském roce platil minimální zálohy (či zálohy nižší než 1797 korun), musel jejich výši změnit už za leden 2015. Minimální měsíční záloha se totiž zvýšila o 45 korun z 1752 na 1797 korun. V případě zdravotního pojištění je termín splatnosti záloh do 8. dne následujícího měsíce. U lednových změn tedy už únorová platba musela odcházet v nové výši.

skoleni_15_4

Pokud podnikateli vyjde v přehledu záloha na zdravotní pojištění vyšší než 1797 korun, musí ji opět změnit. Nová záloha se platí prvně za měsíc, ve kterým byl přehled podán. 

Čtěte více: Přehledy a doplacením pojištění to nekončí, musíte ještě změnit výši záloh

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).