Hlavní navigace

Nezaměstnanost na cestě vzhůru zatímco inlface jde v opačném trendu

9. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za prosinec loňského roku došlo k nárůstu nezaměstnanosti o 0,7 % na 6% úroveň, informovalo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Meziroční ukazatel inflace naproti tomu zaujal sestupnou tendenci a ke konci roku se podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) pohyboval na úrovni 3,6 %.

Za loňský prosinec se registrovaná míra nezaměstnanosti zvýšila o 0,7 % na 6% úroveň. Podle MPSV je to kromě sezónních vlivů, kdy končí například smlouvy na dobu určitou, způsobeno projevující se finanční krizí. Registrovaná míra nezaměstnanosti je přibližně ve stejné jako v prosinci 2007, kdy do evidence úřadů práce vstoupilo 45 tisíc lidí a bylo z ní vyřazeno 31 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti je v ČR sedmá nejnižší v rámci 27 zemí EU, uvedlo ministerstvo na svých webových stránkách.

Meziroční ukazatel inflace naproti tomu zaujal opačný trend a ke konci loňského roku se snížila na 3,6% úroveň, informoval ČSÚ. Oproti listopadu se jedná o pokles o třetinu procentního bodu. Za celý rok byla inflace v průměru na 6,3 %. V meziroční inflaci je vidět efekt vysoké srovnávací základny z roku 2007 – meziročně tak k nejnižšímu růstu cen od září 2007 přispěly ceny paliv a pod vlivem krize a silného nedávného kurzu koruny i klesající ceny vozidel. Na růst měly stále nejvyšší vliv deregulace a daňové změny z ledna, komentoval ekonomický vývoj Martin Lobotka z oddělení ekonomických a strategických analýz České spořitelny.

Podle Lobotky bude inflace i nadále klesat. Průměrná inflace za rok 2009 dosáhne zhruba 2,1 %, pod vlivem vysokých cen ropy a jejích produktů. Pak bude na přelomu pololetí nejvýraznější desinflační vliv cen paliv. Díky tomu se podíváme i výrazněji pod 2%. Kromě této nižší dovezené inflace bude růst cen tlumit i výrazně protiinflační domácí ekonomika, upřesnil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).