Hlavní navigace

Nezaměstnanost v květnu klesla, podle analytiků však nebude tento trend v létě pokračovat

9. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo zprávu o stavu nezaměstanosti v Česku k 31. květnu 2008. V květnu nezaměstnanost meziměsíčně poklesla na 5 %. Jedná se zároveň i o me­ziroční pokles o 1,4 procenta. Meziměsíční pokles počtu nezaměstnaných přitom zaznamenalo všech 77 úřadů práce. Nejvíce však ubylo nezaměstnaných v okrese Český Krumlov, Prachatice, Písek a Jindřichův Hradec.

Úřady práce mají v evidenci celkem 151 344 volných pracovních míst a 302 507 uchazečů o zaměstnání. Na jedno pracovní místo tedy v průměru připadají 2 uchazeči. Mezi nezaměstnanými je 55,4 procenta žen a 20,2 procenta osob se zdravotním postižením.

Trh práce zůstává utažený – ještě v lednu byla nezaměstnanost 6,1 %, před rokem v květnu pak 6,4 %, a zůstává tak podporou pro spotřebitelskou poptávku, tvrdí Martin Lobotka, analytik České spořitelny. Dle nás už nezaměstnanost přes léto příliš klesat nebude, spíše pod vlivem zpomalení domácí ekonomiky vidíme její mírné zvýšení (i když kvůli zpožděním na trhu práce až ke konci roku), dodává Lobotka.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).