Hlavní navigace

Neznalost zákona neomlouvá. Finanční správa právě rozesílá penále kvůli zálohám

16. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Možná jste to ani netušili, ale v roce 2014 jste měli platit zálohy na daň z příjmů. Nyní čekejte dopis od Finanční správy s vyměřeným penále.

Je to podpásovka? Finanční správa právě rozesílá výměry penále kvůli prohřeškům, kterých jste se dopustili v loňském roce. Jedním z nich může být i neplacení záloh na daň z příjmů, které vám vyplynuly z loňského daňového přiznání. Ty jsou totiž povinné, pokud známá daňová povinnost přesáhla 30 000 korun, a tuto informaci navíc zjistíte pouze v zákoně. Jenže o povinnosti platit zálohy vás Finanční správa informovat nikdy nebude, musíte si to ohlídat sami. Pokud zálohy neplatíte, čeká vás penále.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Neznáte zákon? Zaplatíte penále!

Příklad z praxe

Poplatník OSVČ si zprácoval za rok 2013 daňové přiznání u daně z příjmů sám. V řádku číslo 71 mu vyšla daňová povinnost po uplatnění slev vyšší než 30 000 korun, konkrétně 30 120. V tom okamžiku se stal povinným plátcem záloh na daň z příjmů, a to dle § 38a odstavce 3 zákona o daních z příjmů

§ 38a
(3) Poplatníci, jejichž poslední známá daňová povinnost přesáhla 30 000 Kč, avšak nepřesáhla 150 000 Kč, platí zálohy na daň na zdaňovací období.

S ohledem na to, že neměl řádně nastudovaný zákon o dani z příjmů, o povinnosti platit zálohy nevěděl. A Finanční správa ho na to neupozornila. Finančák se přitom odkazuje na zákon a na vytíženost úředníků, kteří dle mluvčí Finanční správy nemají čas hlídat každou povinnost jednotlivého poplatníka:

Finanční správa nemá za povinnost informovat poplatníka daně z příjmů, že mu vzniká povinnost platit zálohu na daň v případě, že jeho daňová povinnost po odečtení slev je vyšší než 30 tisíc korun. Tato povinnost vzniká poplatníkovi automaticky ze zákona. Není v kapacitních silách Finanční správy, aby každého poplatníka na tuto povinnost upozorňovala, říká Petla Petlachová, mluvčí Finanční správy. 

Čtěte také: Zpřísnily se sankce za neplnění daňových povinností, zavedla se i nová pokuta

Ta zároveň dodala, že o povinnosti platit zálohy, které vycházejí z daňového přiznání, je poplatník informován také prostřednictvím Pokynů, které jsou nedílnou součástí daňového přiznání. Jak však zjistil server Podnikatel.cz, v Pokynech není o vzniklé povinnosti platit zálohy ani zmínka. U řádku číslo 71 je uvedena pouze věta: uveďte výpočet podle pokynů. Pokud Vám vyšlo záporné číslo, do řádku uveďte nulu. Potvrdila to serveru i daňová poradkyně společnosti MIVO Pavlína FikarováPokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob skutečně přímo neobsahují informace o tom, kdy má poplatník povinnost platit zálohy.

Poplatník se tak musí spoléhat pouze na znalost zákona, který však obsahuje celkem 42 paragafů: V úvodu dokumentu Pokyny k DAP je stanoveno, že pokyny nenahrazují metodický výklad zákona o daních z příjmů a daňového řádu a je tak nutné se před vyplněním daňového přiznání důkladně seznámit s těmito zákony.

Je proto lepší se vždy o daňovém přiznání poradit ještě s daňovým poradcem, který na vzniklou povinnost může poplatníka upozornit a ověřit si stav svého účtu také přímo na příslušné pobočce Finanční správy. 

Daně x

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Za neznalost zákona si však daný poplatník doplatí penále ve stovkách korun. Jeho konkrétní výše odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. Pro rok 2015 činí 14,05 %. Proto si už nyní zkontrolujte letošní daňové přiznání, zda Finanční správě aktuálně nedlužíte. V opačném případě na vás může čekat v příštím roce dopis s vyměřeným penále. 

Čtěte také: Berňák vám bude moci od nového roku promíjet penále a úroky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).