Hlavní navigace

Obama v Praze? Nic převratného, jenom mediální show

11. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 457853
Přestože americký prezident Barack Obama navštíví Českou republiku až počátkem dubna, už nyní zaplňuje první stránky novin. Od jeho vystoupení však nečekejme zázraky. V první řadě totiž hlavně půjde o mediální show.

Už je to jisté. Americký prezident Barack Obama navštíví počátkem dubna Prahu. Kromě vystoupení na summitu EU - USA by se měl Obama setkat i s českých prezidentem a premiérem a pronést projev pod širým nebem s Hradčany v zádech. Kdo však od návštěvy americké hlavy státu čeká víc než jen mediální pozdvižení, bude zklamán. Jediné, co návštěva přinese, budou přísná bezpečnostní omezení pro Pražany, několik ryze amerických projevů plných patetických slov o transatlantické spolupráci a komplimentů směrem k evropským politikům.

Obama s Hradčany v zádech

V dnech 4. a 5. dubna navštíví současný americký prezident Barack Obama v rámci svého „turné“ po Evropě naše hlavní město. Obama by měl dorazit i se šéfkou diplomacie Hillary Clintonovou. Program amerického prezidenta v Praze obsahuje jak setkání se špičkami českého státu, s prezidentem Václavem Klausem a s premiérem Mirkem Topolánkem, tak projev na transatlantickém summitu, či projev pro evropskou veřejnost s Hradčany na pozadí. Hovoří se například o Rudolfinu či Novotného lávce.

Od vystoupení Baracka Obamy hodně očekává veřejnost i média. Řada médií s nadšením předpokládá, že Obamův projev posílí spolupráci mezi USA a Evropou a přinese objasnění amerického plánu na protiraketový štít ve střední Evropě. První očekávání Obama nekonkrétně dozajista naplní. Spolehněme se na to, že oba jeho projevy budou obsahovat řadu silných slov o nutné větší transatlantické spolupráci proti ekonomické krizi, terorismu a přes skřípějící zuby Václava Klause i proti globálnímu oteplování.

Banner - Ekonomická recese

Nečekejme nic převratného

Nečekejme však konkrétní návrhy opatření, kterými zmíněným problémům čelit. Obama, avšak zřejmě ani nikdo jiný na světě, tyto odpovědi totiž nezná. Jediné, co se tak veřejnost a média dozví, je nutnost společného koordinovaného postupu a vytrvalost spolupráce při řešení nastalých potíží. Vše náležitě okořeněné americkými motivačními slovy a gesty a pochvalami evropských politiků. Pro média unikátní kousek, pro občany a podnikatele, kteří si nehoví v patetických projevech, pouze houšť a pár kapek.

Co se týče amerického protiraketové štítu, potažmo radaru v Brdech, očekávejme podobnou nekonkrétnost. Výhledově o postavení protiraketové obrany USA určitě stojí, avšak vzhledem k finanční krizi a zlepšujícím se vztahům s Ruskem si Obama zřejmě nedovolí definitivně potvrdit stavbu radaru v nejbližších měsících či letech. Zda se někdo domnívá, že na počátku dubna se vše rozlouskne, bude nejspíše zklamán.

Mnohem důležitější zasedání a projev Baracka Obamy se uskuteční o několik dní dříve na oslavách 60. výročí vzniku Severoatlantické aliance ve Štrasburku a Kehlu. Zde se povedou jednání o misi v Afgánistánu a systému boje s hrozbami, které připraví stávající století. Zde existuje šance na více než mediální šílenství. Uvidíme, jak s ní Obama naloží.

Podporujete Baracka Obamu?

Obamova návštěva? Hlavně mediální show

Čím si však můžeme být jistí, během Obamovy cesty po starém kontinentu nepřijde žádný přelomový projev, který by vešel do historie. Nečekejme druhý Fulton, kde vystoupil se svým příspěvkem o železné oponě Winston Churchill. Nečekejme ani projev Deana Achesona, amerického poválečného ministra zahraničí, který opomněl zařadit do sféry amerického zájmu Jižní Koreu a odšpuntoval tak útok Severokorejců.

Daně x

Čekejme ale mediální show, okamžité informace v televizi, kde se právě Obama nachází a přímé přenosy jeho projevů. Čekejme, že fotky mávajícího Obamy zaplní první stránky novin a zpravodajských serverů a že na tři dny se život v centru Prahy minimálně výrazně zkomplikuje. Čekejme, že za týden po návštěvě se vrátí vše ku starému.

Toto vše (ne)přinese návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy. Nic více, ani nic méně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).