Hlavní navigace

Připravte si nové cenovky, vláda schválila novou sazbu DPH

2. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna
Vláda schválila zavedení druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty. To vše od nového roku.

Snížená sazba daně z přidané hodnoty ve výši deseti procent pro knihy, kojeneckou výživu a léky by měla začít platit v roce 2015. Důvodem jejího zavedení je podle Ministerstva financí předpokládané snížení cen těchto výrobků pro koncového spotřebitele.

Čtěte také: Připravovaná novela zákona o DPH od roku 2015

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna, podle licence: Rights Managed

Nová sazba DPH, úleva rodičům i důchodcům, to vše dostalo vládní zelenou.

Zavedením snížené sazby vláda pomáhá rodinám s dětmi, seniorům a nemocným lidem, kteří byli v roce 2012 poškození nespravedlivým rozhodnutím Nečasovy vlády, která DPH ve jménu škrtací politiky bez ohledu na důsledky a dopady na občany zvýšila, uvedl pro Českou tiskovou kancelář premiér Bohuslav Sobotka.

Čtěte také: Připravované a již schválené změny pro podnikatele – zaměstnavatele

Zákon o DPH dále předpokládá zachování základní 21% sazby a snížené 15% sazby a zároveň ruší zavedení jednotné sazby DPH. Ta měla být ve výši 17,5 procenta, a to od ledna 2016.

Sleva na dani pro pracující důchodce

Schválení ze strany Vlády České republiky se dočkal také návrh na slevu na dani pro pracující důchodce. Ti si tak budou moci od roku 2015 opět činit nárok na slevu 24 840 Kč. Ve schváleném daňovém balíčků je také zvýšení slevy na dani za druhé a třetí dítě. Podpory se dočkalo také zavedení porodného pro druhé dítě v hodnotě 10 000 korun. 

Čtěte také: Plátcům DPH přibude administrativa, budou muset vést a podávat nový výkaz

Výdajové paušály téměř beze změn

Podle návrhu se nemají měnit procenta pro výpočet daňových paušálů, změna se týká pouze maximální částky. Podpořen byl dvoumilionový strop. Diskuse kolem výdajových paušálů však není definitivně uzavřená, prozradil vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).