Hlavní navigace

Novela zákona o veřejných zakázkách má dopad i na příjemce dotací

22. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Jste malý podnik a čerpáte dotace z Operačního programu podnikání a inovace? Připravte se na změny při výběru dodavatelů v rámci vašeho projektu.

Dne 1. dubna 2012 nabyla účinnosti novela zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, podle níž je nutné při výběru dodavatelů u projektů s mírou podpory vyšší než 50% postupovat podle zákona. V textu jsou postupně uvedeny jednotlivé nejvýznamnější změny a jejich dopad na zadavatele veřejných zakázek. Čtěte více: 15 nejčastějších chyb v žádostech o dotace z programu Podnikání a inovace

Snížení limitů pro zakázky malého rozsahu, změna definice dotovaného zadavatele

U zakázek malého rozsahu se nově snižují limity z 2 mil. Kč na 1 mil. Kč a u dodávek a služeb z 6 mil. Kč na 3 mil Kč u stavebních prací. Dále se mění definice dotovaného zadavatele, kterým je nově každý subjekt zadávající veřejnou zakázku hrazenou z více než 50 % z peněžních prostředků z veřejných zdrojů nebo pokud peněžní prostředky poskytnuté na veřejnou zakázku z těchto zdrojů přesahují 200 mil. Kč. 

V operačním programu Podnikání a Inovace (dále jen „OPPI“) se tato změna dotkne zejména malých podniků s mírou podpory 60 %, které budou mít povinnost postupovat dle zákona u zakázek za více než 1 mil. Kč v případě dodávek a služeb nebo 3 mil. Kč u stavebních prací.

Požadavek na velikost firmy z pohledu počtu zaměstnanců

Tento požadavek je možné po novelizaci nahradit požadavkem na seznam osob podílejících se na realizaci zakázky

Nedoporučuje se tedy požadovat určitý minimální počet zaměstnanců firmy, dodavatel k realizaci zakázky může využít i subdodavatelů či osob v jiném než zaměstnaneckém poměru – lze požadovat seznam osob, které se budou podílet na realizaci zakázky a stanovit minimální kvalifikaci, kterou musí plnit, ale bez požadavku na pracovněprávní vztah k dodavateli. Čtěte více: Schválili Vám dotaci? Poradíme, na co a jak se připravit

Obrat a jiné ekonomické požadavky jako nevhodné kvalifikační předpoklady

Obrat a jiné ekonomické požadavky není možné stanovit jako kvalifikační předpoklady. V souladu s novelizovaným zákonem však zadavatel po uchazečích může požadovat čestné prohlášení o své ekonomické a finanční způsobilosti plnit zakázku.

Certifikáty systému řízení jakosti (ISO) a jiné certifikáty v oblasti ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce jako nevhodné kvalifikační předpoklady

Požadavek na certifikáty systému řízení jakosti (ISO) či jiné certifikáty v oblasti ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce nejsou v souladu s novelou zákona možným kvalifikačním předpokladem a není možné je v Zadávací dokumentaci po uchazečích požadovat.

Hodnota referenčních zakázek u stavebních prací

Požadavek na hodnotu jednotlivé referenční zakázky nesmí v případě zakázek na stavební práce přesahovat polovinu předpokládané hodnoty požadovaného plnění.

Daně x

Další body přineseme v druhém dílu článku.

Autorka: Dita Šilingerová – působí ve společnosti eNovation s.r.o. jako specialista na veřejné zakázky.

Pro server Podnikatel.cz připravila společnost eNovation, s.r.o. 

enovation

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).