Hlavní navigace

Novela zákona o zemědělství zpřísní udílení dotací

25. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanci schválili novelu zákona o zemědělství, která obsahuje nařízení Evropské unie, jež musí zemědělci dodržovat, pokud chtějí i nadále čerpat peněžní prostředky z jejích fondů. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče je cílem vést zemědělce k dodržování pracovních postupů tak, aby nedocházelo k poškozování životního prostředí.

Ti budou muset pravděpodobně investovat prostředky a upravit svůj provoz tak, aby zabránili znečišťování podzemních vod a špatnému zacházení se zvířaty a chemikáliemi. Zapotřebí je také znalost bezpečnostních předpisů. Pokud by tyto požadavky byly porušeny, přistoupí zástupci kontroly kromě sankce i ke krácení dotací. To je rozlišeno do několika stupňů podle toho, jak závažného prohřešku se zemědělec dopustil. Při prvním přestupku z nedbalosti může jít o krácení do deseti procent dotace, při dokázání úmyslu je ale možné přijít o celou částku.

Sami zemědělci se nového systému obávají, jelikož některé požadavky, zejména ohledně znečištění podzemních vod, pro ně znamenají nákladné stavební úpravy. Většina hospodářství tuzemských zemědělských podniků, především chovatelů dobytka, nemůže dnes těmi kontrolami projít, a to hned ve více bodech, uvedl poradce ministerstva zemědělství Karel Vítek, který provádí v podnicích předběžné audity. Čtěte více: Zemědělce čeká bodový systém jako u řidičů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).