Hlavní navigace

Nový hit mezi podnikateli. Na venkově otevírají pobočku pošty a mají jisté tržby

11. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Česká pošta, podle licence: Rights Managed
Pošta na venkově v rukou soukromých podnikatelů se stává hitem a rozkvétá. Do budoucna může vzniknout až 2500 poboček a zájem mezi podnikateli je značný.

Celkem dva z deseti podnikatelů na venkově uvažuje, že si pobočku pošta Partner otevře. Po vzoru Rakouska nebo Německa se začíná poštovní přepážka propojovat s malým koloniálem nebo jiným drobným prodejem. 

Počet poboček pošty na venkově raketově vzroste

Celkově funguje k 1. 9. na principu pošta Partner celkem 384 provozoven. Do roku 2025 by jich celkově mohlo být až 2500. To představuje více než 75 % z celkového počtu pošt a v takovém případě půjde o jednu z nejdynamičtěji rostoucích živností na venkově. Vyplývá to z údajů Asociace malých a středních podniků a živnostník ČR (AMSP ČR). 

Čtěte také: Řemeslem se dá v Česku dobře uživit. Začněte uvažovat o své nové kariéře

Otevírání poboček pošty na venkově vítají i místní obyvatelé. Přesně polovina obyvatel by nové pobočky ve své vesnici uvítala. Pouze 6 % oslovených obyvatel by před variantou využívání pošty Partner ve vlastní obci upřednostňovalo dojíždění do obce na tradiční pobočku České pošty. 

Pošta podnikatelům poskytne odborné poradenství

O zajišťování poštovních služeb vzrůstá mezi podnikateli zájem. Každý desátý oslovený živnostník v obcích o tento typ provozovny projevil zájem, dalších 8 % o tom uvažuje, ale nejsou rozhodnuti. 

Česká pošta však ujišťuje, že svým partnerům zajistí veškeré nutné odborné poradenství, jak pobočku provozovat: Česká pošta vychází vstříc provozovatelům pošt Partner, zajišťuje jim veškeré vybavení i odbornou pomoc, komentoval službu Jan Foubík, ředitel České pošty pro obchod a marketing.

Pobočka pošty přinese podnikatelům na venkově jistotu minimálně 10 tisíc korun měsíčně

Největší zájem o provoz pobočky pošty Partner mají podnikatelé s místním koloniálem. Necelá pětina ze všech oslovených podnikatelů připouští, že spojení jejich současného podnikání s provozováním pošty by jim zvýšilo tržby.

Čtěte také: Chcete mít vydělávající byznys? Postavte minipivovar. Češi je berou útokem

Brand24

Podnikatelé ale očekávají určitou jistotu tržeb. Třetina z oslovených požaduje minimální garantovaný příjem z provozování pošta Partner alespoň 10 tisíc korun, 11 % by si představovalo rozpětí minimální odměny 11 tisíc až 20 tisíc korun. Podle informací České pošty je současná minimální odměna pro pošta Partnery nastavena na 10 tisíc korun, průměrně si každý provozovatel přijde na 16 tisíc korun měsíčně.

Zájem o poštovní podnikání roste rychleji, než jsme přepokládali. Naším cílem je podchytit tento trend a provázat při té příležitosti podnikatelské poštovní provozovny s malým obchodem. Pro koloniál je to jedna z šancí, jak se ve spojení s poštovní službou uživit a pro obyvatele malých obcí je to příležitost, jak zachovat základní obslužnost, doplnil Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).