Hlavní navigace

Nový zákon má chránit před lichváři, smlouvy za nás ale číst nebude

12. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Co přináší novela zákona o spotřebitelském úvěru? Skutečně bude chránit před zadlužováním a podlými lichváři? Čtěte podrobnosti.

Zákon o spotřebitelském úvěruzákon o ochraně spotřebitele je v České republice porušován takřka polovinou všech společností, které úvěry poskytují nebo zprostředkovávají. Většinou se jedná o užívání klamavých obchodních praktik při nabídce, reklamě nebo zprostředkování úvěru. Takto hodnotila stav minulého roku Česká obchodní inspekce. Z celkových 194 kontrol zjistili kontroloři porušení povinností stanovených zákony u 104 subjektů.

V případě porušení zákona o spotřebitelském úvěru se nejčastěji jednalo o nedodržení obsahových náležitostí reklamy na spotřebitelský úvěr, došlo k tomu v 59 případech. Povinnost uvést v reklamě údaj o rozsahu oprávnění, zejména pro kolik věřitelů vykonává zprostředkovatelskou činnost nebo zda tuto činnost nevykonává pro žádného věřitele, porušilo 20 kontrolovaných zprostředkovatelů úvěru. Nedostatky ve smlouvy kontroloři zjistili v 7 případech a porušení povinnosti poskytnout spotřebiteli před uzavřením smlouvy zákonem požadované informace v písemné nebo jiné trvale zachovatelné formě nedodrželo celkem 5 věřitelů. Výsledky kontrol podrobněji zde.

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

Novela zákona omezí praktiky lichvářů, žadatele o úvěr ale zcela neochrání. 

Ověření finanční situace žadatele

Zabránit nekalým úvěrovým praktikám a zároveň posílit postavení žadatelů o úvěry má úprava zákona, kterou už podepsal i prezident Václav Klaus. Novela bude platná, jakmile vyjde ve Sbírce zákonů, v níž bude uvedena její účinnost.

Podle nového nastavení může věřitel poskytnout spotřebitelský úvěr jen tomu, kdo je schopen ho pravidelně splácet. Nutnost posouzení tohoto faktu je zavedena i v současné normě, nově se ale bude uplatňovat takzvaná vyvratitelná domněnka, že věřitel tuto povinnost nesplnil. Podle právníků tedy budou moci Česká obchodní inspekce nebo Česká národní banka zahajovat správní řízení prakticky s každým poskytovatelem úvěru.

Konec ručení ve zjevném nepoměru

Zákon zakazuje zajišťovat úvěr předměty a majetkem, který výrazně převyšuje hodnotu úvěru. Toto ustanovení skoncuje s praxí, kdy klienti úvěrových společností ručili za pohledávky ve výši desítek tisíc korun třeba i rodinným domem. I tady se ale mohou vyskytnout problémy, protože žadatelé o úvěr nebudou mít co nabídnout do zástavy. Hrozí tedy, že se budou obracet na ty společnosti, které ručení nebudou požadovat, ale budou místo toho nabízet nevýhodnější podmínky splácení. Ručit už navíc nepůjde ani směnkami nebo šeky.

Novela dále zavádí možnost odstoupit od úvěrové smlouvy bez sankce do 14 dnů. A výhodou pro žadatele o úvěr jsou čitelně psané smlouvy. Jejich dodatky už nemohou být psány malým písmem.

Daně x

Zákon zakazuje používání směnek a šeků jako nástroj pro ručení. Stejně tak se zákaz týká drahých telefonních linek sloužících ke zprostředkovávání úvěrů. Za porušení těchto nových pravidel jsou nastaveny i vyšší pokuty. Maximum je 20 milionů korun.

Ačkoli jsou nová zákonná pravidla pro poskytování úvěrů připravena především na ochranu žadatelů o půjčky, není možné se na ně zcela spoléhat. Lichvářské firmy budou lidem nabízet své produkty stále. Kvůli regulaci trhu možná i ve větší míře. Je proto nutné si vždy velmi dobře prostudovat předložené smlouvy a zvážit všechna možná rizika.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).