Hlavní navigace

O #EET se bude hlasovat 10. února, opozice podá ústavní stížnost

29. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna, podle licence: Rights Managed
Vládní koalice se rozhodla utnout třetí čtení k zákonu o evidenci tržeb. Bude se o něm hlasovat 10. února. Opozice podá proti tomuto postupu ústavní stížnost.

O elektronické evidenci tržeb (EET) se bude hlasovat ve středu 10. února, dnes to přes odpor opozice prosadila vládní koalice a uťala tak třetí čtení k zákonu. Opoziční ODS již avizovala, že se kvůli tomu obrátí na ústavní soud.

Za necelé dva týdny se EET prosadí


Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Minulý týden vládní koalice omezila vystoupení poslanců k EET na 10 minut a dnes dokonce prosadila, že se o přijetí EET bude hlasovat ve středu 10. února v 11 hodin. Vzhledem k rozložení sil ve sněmovně je zřejmé, že zavedení EET bude poslanci schváleno. My tady dneska diskutujeme, pokud jsem to dobře počítal, 38. hodinu v rámci prvého, druhého a třetího čtení, k tomuto zákonu. A já se domnívám, že všechny argumenty ať už proti nebo pro v této debatě, nebo většina z nich zazněla, přestože jsou opakovány stále ze strany předkladatelů stejné argumenty a ze strany odpůrců tytéž. A domnívám se, že těch 38 hodin debaty je dostatečný čas k tomu, abychom si všechny tyto vzájemné názory vydiskutovali, uvedl Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ANO, který návrh o fixním termínu hlasování předložil.

Brand24

Opozice podá ústavní stížnost

Tento postup se ale nezamlouval opozici, podle které tím porušila koalice zákon. ODS již uvedla, že podá ústavní stížnosti. Koalice dnes znásilnila parlamentní demokracii, když odhlasovala ukončení debaty o elektronické evidenci tržeb a stanovila pevný termín hlasování o EET. Připomínám, že Jednací řád Sněmovny je zákon. Je nebezpečné, pokud si ti, kteří vládnou, začnou myslet, že se na ně zákony nevztahují, že si mohou dělat, co se jim zlíbí. Pokud skutečně dojde k hlasování, poslanci ODS odejdou ze sálu. Nebudeme se podílet na porušování zákonů, řekl předseda ODS Petr Fiala.

Pokud koalice násilně prosadí zákon, který poškodí statisíce slušných a pracovitých lidí, obrátíme se na Ústavní soud. Elektronická evidence by byla zavedena jenom proto, že vládní koalice porušila zákon. Věřím, že protiústavně přijatý zákon soud smete ze stolu a Česká republika zůstane právním státem. Nebudeme podporovat porušování platných zákonů a porušování práv demokratické opozice, doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).