Hlavní navigace

Tisk: O převzetí Plusu skupinou REWE Group může rozhodnout český antimonopolní úřad

7. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

HN: O dalším osudu Plusu může rozhodnout přímo ÚOHS

O tuzemském převzetí řetězce supermarketů Plus-Discount německou maloobchodní skupinou REWE Group může rozhodnout Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Píšou dnešní Hospodářské noviny.

Jedná se tak o první případ, kdy český úřad požádal Evropskou komisi, aby tento případ mohl řešit sám. Dosud podobné případy v případě Česku řešila právě přímo komise. ÚOHS chce případ, protože dopady tohoto spojení se projeví jen v Česku, a to v několika sektorech maloobchodu. REWE v březnu oznámila, že chce převzít prodejny Plus-Discount a zařadit je do sítě svých diskontů Penny Market. Těch má na českém trhu již asi 350. Kromě toho REWE provozuje v Česku sítě supermarketů Billa a Delvita. Podle informací tisku má REWE zaplatit za prodejny PlusDiscount německému řetězci Tengelmann 255 milionů eur, tedy přes šest miliard korun.

LN, HN: Biopaliva zdražila potraviny

Rozmach produkce biopaliv vedl ke zvýšení světových cen potravin až o 75 procent, a způsobil tak nynější globální potravinovou krizi. Uvádí se to podle britského listu Guardian v důvěrné zprávě Světové banky, kterou citují Lidové noviny a Hospodářské noviny. Zpráva je založena na dosud nejpodrobnější analýze současné krize, kterou pro banku vypracoval respektovaný ekonom Don Mitchell. Zjištění zprávy ostře protiřečí tvrzení americké vlády, podle které se biopaliva vyráběná z potravinářských plodin podílela na nárůstu cen potravin v posledních letech jen necelými třemi procenty. Doplňuje dnešní tisk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).