Hlavní navigace

O potvrzení bezdlužnosti požádejte berňák online. Datovku k tomu nepotřebujete

18. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po podnikatelích, kteří žádají například o úvěr, chtějí banky potvrzení bezdlužnosti od finančního úřadu. O toto potvrzení můžete zažádat online.

K podání žádosti o vystavení potvrzení mohou podnikatelé využít formulář označený také jako „Obecná písemnost určená pro podání orgánům FS ČR“.

Formulář je dostupný online (odrážka Obecné písemnosti a poté kliknout dole na Záhlaví). Pro potvrzení stačí vybrat místně příslušný finanční úřad, typ daně označit jako „Bez určení daně“ a pomocí našeptávače vybrat možnost Žádost o potvrzení bezdlužnosti, pak ještě doplnit informace o poplatníkovi. 

Jak vyplnit vstupní formulář


Pro obecnou písemnost nově finanční správa umožňuje odeslat žádost bez podpisu. Dříve to bylo možné pouze pomocí podporovaných způsobů podepsání elektronického podání, tedy pomocí ZAREP, uznávaného elektronického podpisu, nebo případně pomocí ověřené identity podatele způsobem, kterým se lze hlásit do datové schránky, tedy přihlašovací údaje do datové schránky. 

skoleni_15_4

Pokud ale poplatník využije odeslat žádost bez podpisu, musí si po jejím odeslání stáhnout a vytisknout tzv. E-tiskopis podání, a ten poté do 5 kalendářních dnů odnést na příslušný místní finanční úřad. Poplatník je také povinen si uložit do počítače Potvrzení podání, pokud by finančnímu úřadu chtěl případně dokazovat, že dokument skutečně odeslal. Na vyhotovení potvrzení má berňák ze zákona 30 dnů, ale započítává se do něj datum, v němž byla žádost odeslána. 

Nezapomeňte si stáhnout E-tiskopis i Potvrzení podání

Poplatník si tak online podáním může alespoň zkrátit čas, který by jinak věnoval vyplňování žádosti přímo na místním finančním úřadě

Kdy je osoba považována za bezdlužnou?
O bezdlužnosti se mluví v případě, že daná osoba nemá evidovaný žádný nedoplatek u orgánů Finanční správy České republiky, u orgánů Celní správy České republiky, na pojistném na veřejné zdravotní pojištění a na penále, ale také na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a na penále. Výjimkou je nedoplatek, kde je povoleno posečkání jeho úhrady či rozložení na splátky.
Kdo vydává potvrzení bezdlužnosti?
Bezdlužnost se prokazuje prostřednictvím potvrzení orgánů Finanční správy České republiky, orgánů Celní správy České republiky, okresní správy sociálního zabezpečení a příslušné zdravotní pojišťovny.
Jak to mají podnikatelé?
Po podnikatelích, kteří žádají třeba o úvěr, banky požadují potvrzení bezdlužnosti od finančního úřadu. K podání žádosti o jeho vystavení mohou podnikatelé využít formulář s názvem „Obecná písemnost určená pro podání orgánům FS ČR“. Ten je dostupný online, přičemž je nutné vybrat místně příslušný finanční úřad, dále možnost „Bez určení daně“ a zvolit Žádost o potvrzení bezdlužnosti.
Jak vyplnit vstupní formulář?
Dnes je možné odeslat obecnou písemnost bez podpisu. Po jejím odeslání je však nutné stáhnout si a vytisknout E-tiskopis podání, který podnikatel musí do 5 kalendářních dní odnést na příslušný místní finanční úřad. Poplatník si zároveň musí uložit Potvrzení podání, aby mohl případně dokázat, že dokument skutečně odeslal.
Uložit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).