Hlavní navigace

O sankcích u kontrolních hlášení se pořád jedná, ve hře jsou už jen dvě varianty

18. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Jeden z nejvíce problematických bodů u kontrolních hlášení není stále vyřešen. Pořád se jedná o tom, jakým způsobem zmírnit sankční režim. Čas se ale krátí.

Přestože ministr financí Andrej Babiš slíbil, že se zmírní sankční režim u kontrolních hlášení, žádný návrh ministerstvo stále nepředložilo. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP), která o problematice s ministerstvem jedná, serveru Podnikatel.cz uvedla, že aktuálně připadají v úvahu už jen dvě varianty. Čas na změnu se však povážlivě krátí.

Čtěte také: Tvrdé sankce u kontrolních hlášení se mají zmírnit. Ve hře je několik variant

Stále není jisté, zda a kdy ke zmírnění dojde

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Sankční režim u kontrolních hlášení, kdy mohou podnikatelé dostat pokutu, i když podají hlášení včas a správně, patří mezi nejvíce problematické body. Před necelými třemi týdny však Andrej Babiš ujistil, že připraví novelu, které sankční režim zmírní. Jenže ministerstvo doposud žádný návrh nepředložilo a čas se již krátí. Ještě před několika týdny bylo ve hře několik variant. Nyní se však již uvažuje jen o dvou, o kterých ministerstvo intenzivně jedná s AMSP. Problémem je dlouhý legislativní proces pro jakoukoli zásadní změnu, který by tvrdost neodstranil v počátcích zavedení kontrolního hlášení, vysvětlila serveru Podnikatel.cz Pavla Břečková, místopředsedkyně AMSP.

V současné době se tak projednávají podle Břečkové už jen dvě reálné a rychle zaveditelné varianty odstranění přílišné tvrdosti normy vůči podnikatelům, a to:

skoleni_15_4

  • preferovanou variantou MF ČR nyní je provést takovéto zmírnění prostřednictvím prominutí sankcí, které by umožnilo zohlednit specifika individuální situace (tj. nikoli hromadné prominutí sankcí)
  • diskutována je také možnost využití institutu nepravé retroaktivity. Konkrétní parametry této úpravy jsou zatím předmětem interních diskuzí, jež by měla být uzavřena v průběhu prosince

Zda a kdy opravdu dojde ke zmírnění sankcí a zda se vše stihne schválit dříve, než se kontrolní hlášení začnou podávat, tak stále není jisté.

Čtěte také: Kontrolní hlášení lze podat včas, mít správně a stejně dostat pokutu 30 tisíc Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).