Hlavní navigace

Obamova návštěva Prahy trvala bez pár minut rovných 24 hodin

6. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 457853
Prezident USA Barack Obama navštívil o víkendu Prahu. Ve svých projevech vyzval ke společnému protikrizovému postupu, zastavení jaderného zbrojení a přijetí Turecka do EU. Zároveň také přislíbil boj proti klimatickým změnám.

Víkendové události se v tuzemské metropoli zúžily na jedinou akci. Americký prezident Barack Obama totiž v rámci svého evropského turné zavítal do Prahy. Po sobotním příletu přednesl v neděli dopoledne projev pro tisíce lidí na Hradčanském náměstí, aby poté zamířil na summit EU a USA. V podvečer pak šéf Spojených států amerických opustil Česko a zamířil na další evropskou štaci, tentokrát do Turecka.

Sobotní program zdržel summit NATO

Přílet amerického prezidenta byl původně naplánován na půl páté v sobotu odpoledne. Barack Obama však dorazil takřka s dvouhodinovým zpožděním. Za zdržení mohl summit NATO, který se konal ve Štrasburku. Původní časový harmonogram naboural spor o nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance, kterým se měl stát dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. Proti jeho jmenování se však postavilo Turecko, kterému se nelíbil jeho přístup po zveřejnění karikatur proroka Mohameda dánským tiskem. Členským státům se ale po pár hodinách podařilo domluvit a Rasmussen se stal skutečně novým generálním tajemníkem. Obama poté mohl v klidu odletět do Prahy.

Na ruzyňském letišti přistál americký speciál krátce po šesté hodině večerní. Americký prezidentský pár přivítal přímo na přistávací ploše prezident Václav Klaus s chotí, i premiér Mirek Topolánek. Po krátkém uvítání nasedli Obamovi do své limuzíny a zamířili do do hotelu Hilton. Posléze americký prezident upravil svůj večerní program, kdy místo avizované návštěvy některé z pražských restaurací zvolil poklidnější variantu přímo v hotelu.

Nedělní plány zase opozdila KLDR

Také nedělní plány amerického prezidenta nabraly zpoždění. Na Pražský hrad dorazil o půl hodiny později, než se předpokládalo. Limuzíny s manželi Obamovými projely bránami hradu teprve chvilku před devátou hodinou. Důvodem se stal počin KLDR, která v neděli v noci zkušebně odpálila raketu s dlouhým doletem. Obama toto jednání jednoznačně odsoudil. Tímto provokativním činem Severní Korea ignorovala své mezinárodní závazky, odmítla jasné výzvy ke zdrženlivosti a dále se izolovala od společenství národů, uvedl Obama v prohlášení.

Dvacet minut po desáté pak americký prezident začal svůj dlouho očekávaný projev. Na Hradčanském náměstí se podle odhadů sešlo přes deset tisíc lidí. Obama na počátku svého projevu poděkoval pohostinnost a za přátelství České republiky ke Spojeným státům. Díky, díky za vřelé přijetí, dobrý den, Praho, chtěl bych poděkovat občanům České republiky. Jsem dnes hrdý, že zde nyní mohu stát s vámi uprostřed tohoto skvělého města uprostřed Evropy, začal Obama.

Pochvaly Čechy potěšily

Posléze se Obama krátce zaměřil na českou historii a několikrát „vystřihl“ Česku kompliment. Ocenil prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, pražské jaro i sametovou revoluci. Čtěte také: Ukončila okupace v roce 1968 směřování k tržní ekonomice?

Pochvalně se Obama vyjádřil o všech, kteří zaujali postoj a přijali riziko a řekli, že svoboda je právem všech lidí nezávisle na tom, na které straně zdi žijí, a bez ohledu na to, jak vypadají. A proto k vám mluvím ve středu Evropy, která je pokojná, sjednocená a svobodná, protože obyčejní lidé věřili, a jejich vůdci nikoli, že přehrady je možné překlenout, že zdi je možno strhnout a že mír může zvítězit, dodal.

Podporujete Baracka Obamu?

  • Ano, jeho záchranný plán může americké ekonomice výrazně pomoci
    22 %
  • Ano, ale o jeho záchranném plánu mám jisté pochybnosti
    44 %
  • Ne, mou podporu měl jiný prezidentský kandidát
    25 %
  • Nevím, nezajímám se o problematiku
    9 %

Postavme se zdem protekcionismu

V další části své řeči se Obama krátce věnoval světové hospodářské krizi a způsobu jejího řešení. Americký prezident vyzval ke koordinaci napříč hranicemi, která je nutná k obnovení prosperity. To znamená investice, které vytvoří nová pracovní místa. To znamená bránit se zdem protekcionismu, které stojí v cestě růstu. To znamená změny našeho finančního systému, nová pravidla, aby se zabránilo zneužívání a budoucí krizi, vysvětlil Obama.

Zároveň připomněl závazek vůči společné prosperitě a lidskosti, aby silné státy nabídly ruku těm na nových trzích a těm nejchudším, kteří trpí nejvíce, přestože s finanční krizí nemají prakticky nic společného. Právě proto jsme tento týden vyčlenili více než bilion dolarů pro Mezinárodní měnový fond, doplnil prezident Spojených států.

Obama pak jménem USA přislíbil boj proti klimatickým změnám a závislosti světa na fosilních palivech. Nyní nastal čas, abychom v zájmu ochrany naší planety změnili způsoby, jakými používáme energii, uvedl Obama. Čtěte také: Boj EU s klimatickými změnami? Sebevražda evropského Quijota.

Stop jaderným zbraním

Největší část projevu poté podle očekávání zasvětil výzvě proti šíření a použití jaderných zbraní. Podle Obamy se riziko použití jaderných zbraní zvýšilo, protože jimi disponuje stále více států a hrozí, že se k nim brzo dostanou i teroristé. Na černých trzích se obchoduje s jadernými tajemstvími a jadernými materiály. Šíří se technologie, jak sestrojit jadernou nálož. Teroristé jsou rozhodnuti, že si ji koupí, postaví nebo ukradnou, varoval Obama.

Nejmocnější muž světa vyzval k soustředění se na zamezení jaderného zbrojení a zavázal se že Amerika se bude usilovat o mír a bezpečí světa bez jaderných zbraní. Obama řekl, že jako jako jediná jaderná mocnost, která atomovou zbraň použila, mají Spojené státy morální odpovědnost konat. Zároveň ale dodal, že Amerika v tomto úsilí nemůže uspět sama. Přesto přislíbil, že jednání zahájí a bude ochoten je i vést.

Abychom dosáhli globálního zákazu jaderných zkoušek, bude se moje vláda okamžitě a intenzivně snažit prosadit ratifikaci smlouvy o zákazu zkoušek jaderných zbraní. Po více než pěti desetiletích rozhovorů, je načase, aby byly zkoušky jaderných zbraní konečně zakázány, nastínil Obama.

Projev Baracka Obamy v Praze (anglicky)

Americký prezident neopomněl reagovat na zprávy ze KLDR, která v noci otestovala raketu dlouhého doletu. Jednoznačně počínání Severokorejců odsoudil a vyzval ke společnému postupu proti ní. Nyní je čas na silnou mezinárodní odpověď a Severní Korea musí vědět, že cesta k bezpečnosti a respektu nikdy nepovede přes hrozby a nelegální zbraně. A všechny státy se musí spojit, aby vybudovaly pevnější mezinárodní režim. Proto musíme stát bok po boku, abychom donutili Severní Koreu, aby změnila kurz, sdělil Obama.

Na závěr své řeči také zmínil problematiku protiraketové obrany v Evropě. Pokud by podle Obamy Írán přestal se svým jaderným programem, pominuly by i důvody k postavení protiraketové obrany včetně radaru v Brdech.

Osud lidstva bude takový, jaký ho sami uděláme. Tady v Praze uctěme naši minulost tím, že sáhneme po lepší budoucnosti. Překonejme naše rozdíly, posilme naše naděje a přijměme naši odpovědnost za to, že zanecháme tento svět bohatší a pokojnější, než jaký jsme ho dostali. Společně to dokážeme. Děkuji vám. Děkuji, Praho, uzavřel projev Obama.

Banner - Ekonomická recese

Na summitu Obama požádal o přijetí Turecka do EU

Dalším bodem Obamova pražského programu se stala návštěva summitu EU a USA. Zde Obama potvrdil boj proti klimatickým změnám a vyjádřil podporu k přijetí Turecka do Evropské unie. Americký prezident též vybídl Unii k přijetí vězňů z americké věznice Guantánamo.

Podobně jako na summitu NATO promluvil Obama také o misi v Afgánistánu a požádal EU o větší angažovanost. Podle něj přitom nejde jen o otázku vyššího počtu vojáků, ale především o posílení vlády práva a akceschopnosti tamní vlády a zajištění místních i národních voleb letos a v příštím roce.

Brand24

Obama vše stihl za 24 hodin

Po summitu se pak Obama setkal s exprezidentem Václavem Havlem, se kterým diskutoval asi půl hodiny. Kolem šesté hodiny pak americký prezident dorazil na ruzyňské letiště a odletěl do Turecka. Na českém území tak pobyl bez mála rovných 24 hodin.

Celý víkend provázely českou metropoli také různé protesty a demonstrace. Návštěvy amerického prezidenta využili ke své manifestaci například odpůrci radaru či hnutí Greenpeace. Všechny demonstrace se obešly bez větších konfliktů a Praha se už včera večer postupně vrátila do svých každodenních kolejí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).