Hlavní navigace

Obědy v restauracích zdražily, ceny udrželi jenom hostinští v Brně

 Autor: www.sxc.hu
Redakce 7. 12. 2012

Vyšší sazba DPH a zdražení vstupů, to jsou hlavní příčiny nárůstu cen ve většině restaurací. Jediné město, kde ceny zůstaly stejné, je Brno.

Čtyři pětiny restaurací letos sáhly k nárůstu cen. Za zdražením stálo především zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 procent. Vyplývá to z analýzy portálu Lunchtime.cz, který sleduje ceny denních menu ve více než třech tisícovkách restaurací. Zdražení potvrdili provozovatelé restaurací i v následném průzkumu, který server udělal.

Čtěte také: Pravicová vláda protlačila vyšší daně. Čtěte, co všechno vás čeká

Loni byla Praha zhruba na stejné úrovni s Brnem. Letos se od ostatních měst vzdálila a ceny denního menu jsou tam zhruba o deset korun vyšší než v ostatních městech, na která jsme se zaměřili, doplnil Jakub Šafránek z portálu Lunchtime.cz.

Ilustrační obrázek
Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek

Průměr pražských cen za denní menu se zvýšil na necelých 92 korun. V Brně oproti tomu zůstaly ceny na stejné úrovni, za oběd zde lidé dají v průměru 82 korun a 40 haléřů. Ceny vzrostly rovněž v Ostravě, kde se průměrná cena denní nabídky dostala skoro na 85 korun. Ještě před rokem přitom Ostraváci platili za jídlo 74 korun. Velký rozdíl mezi Prahou a Ostravou má na svědomí velký počet luxusnějších a dražších restaurací, kam se chodí najíst manažeři s obchodními partnery. Tyto obědy bývají i dvakrát dražší, než je běžné. Protihodnotou je lepší servis, který se od nich očekává, vysvětlil Šafránek.

Na zdražení v restauracích se kromě vyšší DPH podílelo i zvýšení cen potravin. Podle dat Českého statistického úřadu byly v říjnu ceny zemědělských produktů meziročně vyšší o 12,5 procent, z toho zelenina o více než čtvrtinu, o stejný díl vepřové, vejce zdražila o třetinu, pouze ceny mléka klesly o 12 procent. Kvůli vyšším cenám vstupů se hostinští snaží najít levnější dodavatele, případně sami vyrábět suroviny, které dříve nakupovali. Dalším důsledkem zdražování je rovněž propouštění.

Čtěte také: Zima nepřeje hospodám a obchodům, hlásí nejvíce bankrotů

V průzkumu rovněž většina provozovatelů restaurací uvedla, že pocítila pokles tržeb z denního menu. Přitom právě příjem z deních jídel tvoří takřka pro polovinu restaurací dvacet až padesát procent všech tržeb. Podle výsledků se restaurace snaží bojovat proti klesajícím tržbám vlastními akcemi a novinkami v nabídce. Tyto nástroje využívá přes tři čtvrtiny oslovených. Slevové portály naopak využívá jen patnáct procent z nich, upřesnil Šafránek.

Našli jste v článku chybu?

11. 12. 2012 10:23

P2010 (neregistrovaný)

Samozrejme se nepletete. To "nutne" zdrazeni je jen soucast zdejsich obecnych zdrazovacich lzi. Chapu ze restaurace chce mit predevsim zisk, coz ovsem neznamena ze se kvuli tomu musi nesmyslne vymlouvat na DPH. Proste (bezduvodne) zdrazi a ceka co to udela, to je v poradku. Ale bez lzi.

Jen pripominam, ze v minulosti se DPH (na prodej) v restauracich pohybovalo nekolikrat k vyssim a zpet k nizsim hodnotam. Kdyz se zvysilo, zvysily se i ceny. Kdyz kleslo, ceny zustaly stejne :-)

Ohledne cen obe…

10. 12. 2012 14:25

Luko (neregistrovaný)

Pokud se nemýlim, restaurace nakupují potraviny (surovina) se sníženou DPH, ale musí prodávat s normální DPH. Pokud se jim tedy zvedne snížená DPH, akorát si více odečtou. Nemělo by to mít tedy žádný vliv na výslednou cenu. Nebo se pletu?

Podnikatel.cz: Vrátí zvýhodnění, ale výrazně omezí paušály

Vrátí zvýhodnění, ale výrazně omezí paušály

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

DigiZone.cz: Sat novinky: Fransat UHD Demo

Sat novinky: Fransat UHD Demo

Vitalia.cz: I církev dnes vyrábí potraviny

I církev dnes vyrábí potraviny

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

DigiZone.cz: ČRa DVB-T2 ověřeno má i Sharp

ČRa DVB-T2 ověřeno má i Sharp

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET