Hlavní navigace
Už zbývá jen pro podání daňového přiznání. Vyřešte je s našimi chytrými formuláři a tipy na slevy.

Obědy v restauracích zdražily, ceny udrželi jenom hostinští v Brně

Autor: www.sxc.hu
Redakce

Vyšší sazba DPH a zdražení vstupů, to jsou hlavní příčiny nárůstu cen ve většině restaurací. Jediné město, kde ceny zůstaly stejné, je Brno.

Čtyři pětiny restaurací letos sáhly k nárůstu cen. Za zdražením stálo především zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 procent. Vyplývá to z analýzy portálu Lunchtime.cz, který sleduje ceny denních menu ve více než třech tisícovkách restaurací. Zdražení potvrdili provozovatelé restaurací i v následném průzkumu, který server udělal.

Čtěte také: Pravicová vláda protlačila vyšší daně. Čtěte, co všechno vás čeká

Loni byla Praha zhruba na stejné úrovni s Brnem. Letos se od ostatních měst vzdálila a ceny denního menu jsou tam zhruba o deset korun vyšší než v ostatních městech, na která jsme se zaměřili, doplnil Jakub Šafránek z portálu Lunchtime.cz.

Ilustrační obrázek
Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek

Průměr pražských cen za denní menu se zvýšil na necelých 92 korun. V Brně oproti tomu zůstaly ceny na stejné úrovni, za oběd zde lidé dají v průměru 82 korun a 40 haléřů. Ceny vzrostly rovněž v Ostravě, kde se průměrná cena denní nabídky dostala skoro na 85 korun. Ještě před rokem přitom Ostraváci platili za jídlo 74 korun. Velký rozdíl mezi Prahou a Ostravou má na svědomí velký počet luxusnějších a dražších restaurací, kam se chodí najíst manažeři s obchodními partnery. Tyto obědy bývají i dvakrát dražší, než je běžné. Protihodnotou je lepší servis, který se od nich očekává, vysvětlil Šafránek.

Na zdražení v restauracích se kromě vyšší DPH podílelo i zvýšení cen potravin. Podle dat Českého statistického úřadu byly v říjnu ceny zemědělských produktů meziročně vyšší o 12,5 procent, z toho zelenina o více než čtvrtinu, o stejný díl vepřové, vejce zdražila o třetinu, pouze ceny mléka klesly o 12 procent. Kvůli vyšším cenám vstupů se hostinští snaží najít levnější dodavatele, případně sami vyrábět suroviny, které dříve nakupovali. Dalším důsledkem zdražování je rovněž propouštění.

START17

Čtěte také: Zima nepřeje hospodám a obchodům, hlásí nejvíce bankrotů

V průzkumu rovněž většina provozovatelů restaurací uvedla, že pocítila pokles tržeb z denního menu. Přitom právě příjem z deních jídel tvoří takřka pro polovinu restaurací dvacet až padesát procent všech tržeb. Podle výsledků se restaurace snaží bojovat proti klesajícím tržbám vlastními akcemi a novinkami v nabídce. Tyto nástroje využívá přes tři čtvrtiny oslovených. Slevové portály naopak využívá jen patnáct procent z nich, upřesnil Šafránek.

Našli jste v článku chybu?
11. 12. 2012 10:23
P2010 (neregistrovaný)

Samozrejme se nepletete. To "nutne" zdrazeni je jen soucast zdejsich obecnych zdrazovacich lzi. Chapu ze restaurace chce mit predevsim zisk, coz ovsem neznamena ze se kvuli tomu musi nesmyslne vymlouvat na DPH. Proste (bezduvodne) zdrazi a ceka co to udela, to je v poradku. Ale bez lzi.

Jen pripominam, ze v minulosti se DPH (na prodej) v restauracich pohybovalo nekolikrat k vyssim a zpet k nizsim hodnotam. Kdyz se zvysilo, zvysily se i ceny. Kdyz kleslo, ceny zustaly stejne :-)

Ohledne cen obe…

10. 12. 2012 14:25
Luko (neregistrovaný)

Pokud se nemýlim, restaurace nakupují potraviny (surovina) se sníženou DPH, ale musí prodávat s normální DPH. Pokud se jim tedy zvedne snížená DPH, akorát si více odečtou. Nemělo by to mít tedy žádný vliv na výslednou cenu. Nebo se pletu?