Hlavní navigace

Obnovitelné zdroje mohou firmám finančně ulevit

27. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v Česku stagnuje výstavba obnovitelných zdrojů energie. Jednou z hlavních příčin jsou vysoké kapitálové požadavky těchto investic. Zanedlouho se firmám otevře možnost čerpat na tento druh investic podpora z EU.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo statistiky, podle kterých výstavba obnovitelných zdrojů energie v České republice stagnuje. Hlavním důvodem je finanční náročnost těchto projektů. Ze statistik ministerstva vyplývá, že podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie klesl na 4,7 % celkové spotřeby elektřiny v České republice. V loňském roce to bylo 4,9 %, uvedl Zdeněk Jana, ředitel Evropského kompetenčního centra UniCredit Bank. Firmy, které se rozhodnou vložit své prostředky právě do této oblasti, budou mít zanedlouho možnost zažádat si o finanční podporu z EU z programu Eko-energie.

skoleni_15_4

Česká republika se v rámci svého členství v EU zavázala, že do roku 2010 bude vyrábět 8 % energie z obnovitelných zdrojů. Za dalších deset let by to mělo být až 13 %. Aby se stanoveného cíle mohlo dosáhnout snáze, je v Operačním programu Podnikání a inovace zařazen i program Eko-energie, který je určen právě projektům na tvorbu energie z obnovitelných zdrojů. Dotace může činit až 100 miliónů korun. Uděluje se na základě podané registrační žádosti, jejichž příjem bude zahájen 13. listopadu letošního roku, prostřednictvím internetové aplikace eAccount. Příjem žádostí potrvá až do února 2009. Od pátého března do 30. dubna se pak začnou od žadatelů vybírat žádosti plné, obsahující detailnější informace o projektu. O podporu v programu Eko-energie však mohou žádat i malé, střední a velké podniky, které zavádějí opatření na snížení celkové energetické spotřeby. Žádoucí jsou například projekty zabývající se modernizací zařízení na výrobu energie, zateplování budov či zavádění kombinované výroby energie a tepla. Průmyslové podniky mají možnost dotovat i projekty na využití odpadní energie.

Pro úspěšné zažádání o dotaci je nutné nejprve zajistit dostatek finančních zdrojů. Dotace jsou totiž vypláceny zpětně a první uznatelné náklady musí vzniknout až v určité fázi žádosti o dotaci. Pro tyto případy ale banky poskytují úvěry, kterými lze financování zajistit. Kromě úlevy části dotovaných počátečních investičních výdajů firmám projekt uleví svými přínosy za doby životnosti třeba dodáváním elektřiny. Ta česká je totiž jednou z nejdražších v Evropě, zdůraznil Zdeněk Jana. Vysoké ceny energií jsou také dle průzkumu Hospodářské komory ČR jednou z barier rozvoje firem, alternativa obnovitelných zdrojů by tak mohla být vhodným východiskem. Čtěte více: Bioplynová stanice – nová příležitost k podnikání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).