Hlavní navigace

Od 1. února 2012 nové slevy pro důchodce

27. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Důchodci se mohou od 1. února 2012 těšit z nových slev ve vlacích Českých drah. Původní státem garantované důchodcovské slevy totiž končí.

České dráhy novými slevami reagovaly na ukončení státem garantovaných důchodcovských slev dle Výměru ministerstva financí č. 01/2012. Aby zmírnily dopad tohoto rozhodnutí na peněženky svých zákazníků – starobních důchodců, poskytují celý leden důchodcovskou slevu dle původních pravidel. Ztrátu hodlají uhradit z vlastního rozpočtu. To ovšem platí pouze do 31.1.2012. Čtěte také: Tomio Okamura – Jak mohou ČD čelit konkurenci?

skoleni_15_4

Nové slevy pro důchodce od 1.2.2012

Od 1. února 2012 mohou důchodci využívat speciální slevy IN senior, IN50 pro důchodce a slevu bez IN karty. Jedná se o slevy pro pravidelné zákazníky i seniory, kteří využívají vlakové spojení jen občas. 

České dráhy připravily jejich popis, včetně způsobu doložení nároku na slevu: 

  • IN Senior – zachována zůstává slevová aplikace na In-kartě pro seniory nad 70 let. Změní se však sleva na dálkové vlaky, která je dnes 25 % ze zvláštního jízdného pro důchodce. Držitel této aplikace bude dle Českých drah nadále zdarma jezdit osobními a spěšnými vlaky a v ostatních vlacích bude mít nově jízdné se slevou 50 % z obyčejného jízdného. Stávajícím uživatelům bude sleva automaticky a bezplatně upravena. Pro nové žadatele bude stát roční aplikace IN Senior včetně In-karty 1330 korun.
  • IN50 pro důchodce – České dráhy doposud nabízely svým zákazníkům In-kartu s roční aplikací IN25 pro důchodce. Ještě do konce ledna má zákazník s touto aplikací slevu 25 % ze zvláštního jízdného pro důchodce. Od února ale změní dopravce bezplatně všem stávajícím držitelům aplikaci IN25 na IN50, se kterou budou jezdit vlaky ČD se slevou 50 % z obyčejného jízdného. Tato důchodcovská nabídka bude stát nové žadatele 490 korun. Jedná se o In-kartu s roční aplikací IN50 za 490 korun. Pro srovnání – cena samotné roční IN50 pro běžné cestující nad 26 let stojí 2990 korun. 
  • Levněji i bez In-karty – dráhy nezapomněly ani na důchodce, kteří nejezdí vlakem často a nechtějí si pořizovat In-kartu. Ti dostanou od Českých drah slevu 25 % z obyčejného jízdného. K nákupu zvýhodněné jízdenky předloží dosud používaný papírový průkaz s modrým pruhem. Ten České dráhy vystavuji u pokladních přepážek za 50 korun. Platnost průkazu je časově neomezená. Ovšem důchodce ho musí předložit i při kontrole ve vlaku. Seniorům starším sedmdesáti let pak bude stačit k prokázání nároku na tuto slevu pouhý občanský průkaz.Čtěte také: Souboj RegioJet vs. České dráhy? 6:4 vyhrává firma RegioJet

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).