Hlavní navigace

Od roku 2018 vzroste daňové zvýhodnění i na první dítě, změny posvětil Senát

9. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Senát schválil novelu zákona, která od roku 2018 zvýší daňové zvýhodnění na první dítě. Konkrétně vzroste o 150 korun měsíčně.

Novela rovněž upravuje rodičovský příspěvek. Změní se i oblast soustavné přípravy na budoucí povolání. Zde se upravuje definice statutu studenta, která ovlivní nejen nárok na dávky státní sociální podpory, ale mimo jiné i nárok na daňové zvýhodnění a slevu na studium.

Čtěte také: Zvýší se rodičovský příspěvek a daňové zvýhodnění na první dítě

Zvýhodnění na první dítě bude činit 15 204 korun

Senát včera schválil novelu zákona o státní sociální podpoře, která mimo jiné zvyšuje daňové zvýhodnění na první dítě. Zatímco ke zvýšení daňového zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě došlo v poslední době již několikrát, naposledy takzvaným daňovým balíčkem, zvýhodnění na první dítě zůstavalo dlouho stejné. To nyní změnila novela, která, pokud ji podepíše prezident, nabude účinnosti 1. ledna 2018. Konkrétně se zvýhodnění zvýší z 13 404 Kč na 15 204 korun (o 150 korun měsíčně).

Zvýší se o rodičovský příspěvek

Novela dále pozměňuje rodičovský příspěvek. Ruší například současného omezení horní hranice výše rodičovského příspěvku ve výši 11 500 korun za kalendářní měsíc. Nově bude umožněno čerpat dávku až ve výši odpovídající 30násobku 70 % DVZ. Celou částku rodičovského příspěvku (220 000 Kč) bude možné vyčerpat za kratší dobu, tj. zhruba za šest měsíců, a rodičům tím bude umožněn dřívější návrat do zaměstnání.

Další změnou bude možnost volby výše rodičovského příspěvku pro osoby, které se neúčastnily nemocenského pojištění (OSVČ, studenti, nezaměstnaní). Nově si budou moct čerpání rodičovského příspěvku zkrátit. Nyní možnost volby nemají, čerpají v pevně stanovené výši. Nově budou moct čerpat rodičovský příspěvek ve dvou variantách. Do částky 7 600 Kč měsíčně (zkrátit si tak dobu čerpání nejvíce na tři roky), nebo až do částky, která nepřesáhne 30násobek 70 % denního vyměřovacího základu měsíčně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).