Hlavní navigace

Od spuštění #EET proběhlo 24 tisíc kontrol. Cílily i na trhovce v příhraničí

21. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nevystavení účtenky, nezaslání údajů o platbě nebo porušení oznamovací povinnosti, to jsou nejčastější prohřešky v souvislosti s EET. Jaké pokuty hrozí?

Bezmála pět měsíců je spuštěna elektronická evidence tržeb. Kontroly probíhají na všech frontách. Zaměřují se také na trhovce. O kontrolách v Brně, které dopadly z velké části dobře, server Podnikatel.cz informoval nedávno. Čtěte více: Další kontrola #EET u trhovců, tentokrát v Brně. Prodejci ale zákon dodržují. Návštěva kontrolorů Celní a Finanční správy v SAPĚ ale prohřešky odhalila. 

Psali jsme: VIDEO: Berňák provedl kontrolu #EET v SAPĚ, zabavoval i hotovost

Kontroloři vyrazili také mezi obchodníky v příhraničních tržnicích. Do hledáčku se dostali ti z Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje. V tržnicích Strážný, Svatá Kateřina, Folmava, Potůčky, Lipový Dvůr, Hřensko a Dolní Poustevna prověřili celkem 360 podnikatelů.

Nejčastější prohřešky

Z výsledků kontrol vyplynulo, že se trhovci na evidenci tržeb připravili, i přesto však bylo odhaleno několik prohřešků. Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů o platbě, absenci informačního oznámení o způsobu evidování tržeb a porušení oznamovací povinnosti. Podnikatelům hrozí pokuta až 500 tisíc korun.

Fotogalerie: Kontrolní akce EET v příhraničních tržnicích

Sankce u EET

V případě, že fyzická osoba, fyzická podnikající osoba či právnická osoba závažným způsobem úmyslně ztíží nebo zmaří evidenci tržeb, lze jí uložit pokutu až do výše 500 000 Kč.

Brand24

Konkrétní rozsah pokut a sankcí je pak následující:

Podnikatelé, jak právnické, tak fyzické osoby, se mohou prohřešit nesplněním těchto povinností a dostat za ně následující pokuty:

  • zaslat datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně, (až 500 tisíc Kč)
  • vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne, (až 500 tisíc Kč)
  • umístit informační oznámení, (až 50 tisíc Kč)
  • zacházet s autentizačními údaji nebo certifikátem pro evidenci tržeb tak, aby nemohlo dojít k jejich zneužití. (až 50 tisíc Kč)

Pokud kontrola zjistí zvlášť závažné porušení povinnosti zasílat údaje o evidované tržbě nebo vydávat účtenky, nařídí okamžité

  • uzavření provozovny nebo
  • pozastavení výkonu činnosti, při které dochází k evidenci tržeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).