Hlavní navigace

Odboráři: Je to jen parodie na reformu

26. 3. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Odborářům se nelíbí reforma veřejných financí již od počátku. Myslí si, že má být jen španělskou vesnicí pro převody státního majetku do soukromých rukou. Největší hrozbu spatřují v dopadech na zdravotnictví. A v tom jim dává za pravdu i Česká lékařská komora.

Minulý týden se business server Podnikatel.cz věnoval v článku Odborníci a podnikatelé k reformě: Je to teprve první krok prvním ohlasům na reformu veřejných financí. Odborníci se vyjadřovali zdrženlivě a spíše doporučovali počkat s hodnocením na příští rok. Zástupci podnikatelů a samotní podnikatelé jsou s reformou prozatím spíše spokojeni. Radikálně opačný názor mají ale zástupci zaměstnanců (tj. odbory) a různé profesní organizace. Ti všichni mají jasno – reforma veřejných financí je od základu špatná.

Odbory vládě: Podejte demisi

Ze strany odborů již před samotným schválením reformy veřejných financí zaznívaly ostré hlasy proti podstatě reformy. Avizovaný cíl reformy, stabilizaci veřejných financí, považovaly jen za záminku. Podle vyjádření odborářů měla reforma naopak zvýšit deficity veřejných rozpočtů. Následkem toho tak prý vznikne důvod pro privatizaci veřejných služeb (školství a zdravotnictví). Po jejím schválení a uvedení do praxe se jejich obavy a výtky dle jejich slov projevily. Reforma je nespravedlivá a sociálně necitlivá, vyvolává výrazné zvýšení cen, přenáší daňové břemeno od bohatých k chudým, nenapravuje, ale naopak prohlubuje problémy veřejných financí, uvedl pro business server Podnikatel.cz Milan Štěch, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Odbory označují reformu za parodii a domnívají se, že reformní opatření mají za účel krýt základní změny v přerozdělení produktu ve společnosti a již zmiňovanou privatizaci veřejných služeb a pojištění. Snížit daně nejbohatším skupinám obyvatelstva a zprivatizovat zbývající majetek a veřejné pojištění (v prvé řadě v oblasti důchodů a zdravotnictví), tak tento svůj účel, zdá se, reforma plní k naprosté spokojenosti svých tvůrců, nešetří kritikou Milan Štěch a dále varuje: Pokud ještě prosadí privatizaci ve zdravotnictví a převedení části peněz na důchody kapitálovým fondům, budou to kroky nevratné nebo stěží a draze opravitelné.

Odboráři navíc považují za kritický nárůst cen, který reforma v prvních měsících přinesla. Vysoká inflace znamená náš oprávněný tlak na růst nominálních mezd a platů. Nadnárodní společnosti mají sice dostatek finančních zdrojů, ale větší problém zajisté nastane pro menší firmy, vysvětlil pro business server Podnikatel.cz Milan Štěch. Dále se Milan Štěch domnívá, že reforma též odkládá možnost přijetí eura. Řekl k tomu: Inflace se zvýšila na trojnásobek a dosahuje 7,5 %, čímž neplníme kriterium potřebné k přechodu na euro,.

Účet a euro_small
Další články na toto téma

Na dotaz business serveru Podnikatel.cz, jaký problém spojený s reformou považují odbory za nejaktuálnější, odpověděl Milan Štěch: zdravotnictví. Problém tak nevidí ani v poplatcích, ale v možné privatizaci. Pokud hodnotíme dopady toho, co už nastalo a co se připravuje, pak největší problémy této zemi přinese zamýšlená privatizace zdravotního a důchodového pojištění, uvedl. A jaké se dají čekat reakce odborářů? Vláda bez konzultace s občany pomocí politické korupce v Poslanecké sněmovně prosadila zásadní změny, které ohrožují sociální smír. Musí tak počítat, až se občané proberou z „českého snu”, s důsledky, které to vyvolá.

Avšak již na počátku roku zveřejnily odbory tiskovou zprávu, že jsou připraveny zorganizovat demonstrace a stávku. Stane se tak ale jen tehdy, pokud by se k akcím připojila většina zaměstnanců. V současnosti na stránkách ČMKOS (www.cmkos.cz) probíhá anketa týkající se stávkové pohotovosti. Zřejmě i její výsledek bude rozhodující pro budoucí možné akce. Řešení nastalé situace vidí odbory v demisi vlády. Milan Štěch uzavírá: Myslím si, že nejlepší by bylo, kdyby současná vláda svoji činnost ukončila.

České lékařské komoře vadí majetkové převody ve zdravotnictví

Ale nejen odboráři považují reformu za krok špatným směrem. Krizi ve zdravotnictví také spatřuje Česká lékařská komora (ČLK). V tiskové zprávě vyčítá vládě (respektive ministru zdravotnictví Tomáši Julíkovi) podobné věci jako odboráři. Dle ČLK se místo skutečné reformy a řešení zásadních problémů zdravotnictví omezují reformní návrhy na majetkové převody (transformace zdravotních pojišťoven a současných fakultních nemocnic v akciové společnosti s možností další privatizace). Komora si myslí, že základem reformy zdravotnictví musí být stanovení standardů zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. ČLK také vadí, že vláda připravila zásadní změny bez konzultace s lékařskou komorou. Zajímavostí je, že ani ČLK nepovažuje mediálně přetřásané regulační poplatky za hlavní problém. Hlavní nedostatky ve zdravotnictví spatřuje lékařská komora v nedostatku finančních prostředků a nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Návrh ministra zdravotnictví dle ČLK tyto problémy neřeší.

Daně x

Reforma

Víte všechno o daňové reformě?

Business server Podnikatel.cz přináší komplexní speciál, v němž se dozvíte podrobnosti o změnách vyplývajících z reformy veřejných financí. Čtěte speciál reforma.podni­katel.cz a stahujte daňové formuláře zdarma.

Komoře se také nelíbí možnost zdravotních pojišťoven dojednávat výši a způsob úhrady za zdravotní služby individuálně s každým zdravotním zařízením. Za bezprecedentní považuje snahu ministerstva na zavedení konkurence mezi zdravotnimi zařízeními. Dle ČLK by to vedlo ke snížení kvality zdravotní péče.

O nějakých protestních akcích se ale zatím neuvažuje. Nicméně situace je nejistá a mění se, takže nelze vyloučit, že se členská základna k takovým krokům rozhodne, řekl pro business server Podnikatel.cz Michal Sojka, vedoucí tiskového oddělení ČLK. Česká lékařská komora není odborovou organizací, takže nemůže organizovat stávku v nemocnicích. Případné jiné formy protestů, která by se týkaly všech lékařů, záleží na rozhodnutí nejvyšších orgánů ČLK na podkladě přání členů, dodal. V případě zorganizování protestů v jednotlivých lékařských obcích ale vysloví ČLK těmto protestům podporu.

Jak ovlivní reforma veřejných financí vaše hospodářské výsledky v roce 2008?

  • Pozitivním způsobem, díky ní se mi zvýší zisky.
    11 %
  • Neovlivní je nijak, reforma je krok správným směrem, ale projeví se až za čas.
    11 %
  • Neovlivní je nijak, reforma ve své podstatě pro mě nic nemění.
    0 %
  • Negativním způsobem, reforma je naprosto nekoncepční.
    70 %
  • Nevím, nedokážu odpovědět.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).