Hlavní navigace

ČNB si vyšlápla na banky, odpovědnost 150 eur platí na všechny transakce dohromady

12. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud ztratíte platební kartu, ponesete finanční odpovědnost do 150 eur za všechny neautorizované platební transakce dohromady. Nejasnosti kolem této části zákona včera vyřešilo úřední sdělení České národní banky (ČNB), které je také od včerejšího dne závazné.

Uveřejněné sdělení ČNB přispěje ke sjednocení praxe v oblasti poskytování platebních služeb v České republice. Cílem ČNB je zamezit nesprávné interpretaci příslušné směrnice Evropské unie a zabránit výkladu, který by znamenal, že ochrana uživatelů platebních karet podle nového zákona by byla nižší než za předchozí právní úpravy, řekl vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek, který úřední sdělení podepsal.

Některé banky se totiž chytly doslovného výkladu zákona, který uvádí: Plátce nese ztrátu z neautorizované platební transakce. Tím, že je v zákoně uvedeno jednotné číslo, si paragraf některé ústavy vyložily tak, že majitel odpovídá při zneužití do 150 eur za každou uskutečněnou transakci, která proběhne do nahlášení zneužití karty. Čtěte více: Zákon o platebním styku má mezery, například jiná pravidla pro firmy a úřady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).