Hlavní navigace

ODS předběhla vládu, navrhuje pracujícím důchodcům vrátit slevu na dani

6. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
ODS předložila novelu zákona, které opětovně zavádí základní slevu na dani pro pracující důchodce. Byla to ale právě ODS, která slevu zrušila.

Strana ODS předběhla vládu a předložila novelu zákona o daních z příjmů, která navrací pracujícím důchodcům základní slevu na dani. Vláda, která se k opětovnému zavedení slevy pro důchodce také zavázala, příslušný zákon ještě nepřipravila. Nicméně to byla právě ODS, která spolu s dalšími koaličními partnery zrušení slevy pro důchodce před dvěma roky prosadila.

Čtěte také: Senioři opět přerušují výplatu důchodů kvůli slevě na dani. Co na to právníci?

Sleva by se měla vrátit od roku 2015

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Pracujícím důchodcům se vráti sleva na dani.

Základní slevu na dani pro pracující důchodce zrušila od roku 2013 v rámci úsporných opatření vláda Petra Nečase (ODS). Předtím mohli důchodci slevu využívat od roku 2008. Do roku 2007 to nebylo možné, protože se vycházelo z toho, že smyslem základní slevy na dani spočívá v tom, že zabezpečuje nezdanění určitého existenčního minima, což bylo u důchodců dosaženo tím, že jim nebyl zdaňován důchod.

Pokud bude základní sleva pro důchodce opět zavedena, vyjde to státní rozpočet přibližně na 2,5 miliardy korun ročně. Autoři novely počítají s tím, že by měla začít platit už od roku 2015. Vzhledem k tomu, že znovuzavedení slevy má v programovém prohlášení i vláda, dá se očekávat, že zákon projde.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).