Hlavní navigace

Okolo lhůt u kontrolních hlášení panují zmatky, zorientujte se s námi

4. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
S kontrolním hlášením se pojí nemálo problémů. Potíže mohou způsobit i lhůty. V některých případech se totiž počítají pracovní dny, v jiných zase kalendářní.

V oblasti kontrolních hlášení nesmí podnikatelé zapomínat na poměrně přísné lhůty, které se s touto novou povinností pojí. Aby komplikací nebylo málo, tak jsou některé lhůty spojené s kontrolním hlášením odlišně vymezeny.

Pozor na odlišné počítání lhůt

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Základní lhůty ke kontrolním hlášením jsou poměrně jasné. Plátce, který je právnickou osobou, bude podávat kontrolní hlášení za kalendářní měsíc, a to do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce. Plátce, který je fyzickou osobou, však bude podávat kontrolní hlášení ve lhůtě pro podání daňového přiznání. Čtvrtletní plátci fyzické osoby tedy jednou za tři měsíce, a to 25 dnů od skončení čtvrtletí. Pokud 25. den v měsíce připadne na víkend nebo svátek, posouvá se lhůta na nejbližší pracovní den.

Jenže u kontrolního hlášení ještě existují další lhůty. Jestliže totiž zjistíte, že jste v kontrolním hlášení udělali chybu a je již po uplynutí lhůty pro řádné kontrolní hlášení, musíte podat následné kontrolní hlášení. Na jeho podání 5 pracovních dnů ode dne zjištění nesprávných nebo neúplných údajů uvedených v již podaném kontrolním hlášení. Pokud tak přijdete na chybu v lednovém kontrolním hlášení například 15. června 2016, musíte následné kontrolní hlášení odeslat do 22. června (pět pracovních dnů a dva víkendové).

Lhůta pěti dní platí také pro reakci na výzvu správce daně. Na rozdíl od následného kontrolního hlášení v případě „samostatného zjištění pochybení se však nejedná o 5 pracovních dní, nýbrž o 5 kalendářních dní. Právě do 5 kalendářních dní od oznámení výzvy tak musí plátce na výzvu finančního úřadu zareagovat, a to tím, že údaje změní nebo doplní za pomoci následného kontrolního hlášení, popřípadě původní údaje potvrdí. Jestliže vás tak úřad vyzve k doplnění údajů 27. června 2016, musíte zareagovat do 2. července 2016.

Čtěte více: Víme, co musíte udělat, pokud uděláte v kontrolním hlášení k DPH chybu

Pokuty jsou automatické

Kdo své povinnosti ohledně kontrolního hlášení k DPH nesplní , čekají ho automaticky pokuty. Pokud plátce nepodá kontrolní hlášení ve stanovené lhůtě, vzniká mu povinnost uhradit pokutu ve výši

skoleni_15_4

  • 1000 Kč, pokud jej dodatečně podá, aniž by k tomu byl vyzván,
  • 0 000 Kč, pokud jej podá v náhradní lhůtě poté, co k tomu byl správcem daně vyzván,
  • 30 000 Kč, pokud jej nepodá na základě výzvy ke změně, doplnění či potvrzení údajů uvedených v podaném kontrolním hlášení, nebo
  • 50 000 Kč, pokud jej nepodá ani v náhradní lhůtě.

Finanční úřad může navíc těm podnikatelům, kteří nesplněním povinnosti související s kontrolním hlášením závažně ztěžují nebo maří správu daní, udělit pokutu až do výše 500 000 Kč.

Čtěte také: S kontrolním hlášením se nesmíte opozdit, zapomeňte navíc na papírové podání

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).