Hlavní navigace

Ombudsman: Nestačí nápad a finance. Existují předpisy, které je nutné respektovat

28. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Veřejný ochránce práv (ombudsman) kritizuje státní správu kvůli rozšiřování lyžařského areálu na Ještědu pro Mistrovství světa v klasickém lyžování. Podle ombudsmana ani velký zájem o pořádání mistrovství, který sdílí sportovci, město Liberec, investoři a podnikatelé a kterým se Česko zviditelní, neopravňuje státní správu k porušování zákonů České republiky. Podle veřejného ochránce práv totiž státní správa v případě areálu na Ještědu porušila především zákon o posuzování vlivů na životní prostředí a lesní zákon. Postup úřadů byl podle ombudsmana v rozporu s principy dobré správy. Odpovědné úřady by se podle ochránce měly konečně poučit, že nestačí jen nápad a dostatek finančních prostředků. Existují zde předpisy, jejichž cílem je chránit společnost a přírodní bohatství, předpisy, které musí i sebeušlechtilejší záměr respektovat, tvrdí kancelář ombudsmana ve zprávě věnované případu, se kterým hodlá seznámit Poslaneckou sněmovnu ČR.

Co ombudsman státní správě vyčítá? Především investorský záměr neprošel komplexním posouzením z hlediska vlivů na životní prostředí (EIA; podle Zákona číslo 244/1992 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění). Tomu se investor vyhnul díky tomu, že areál nenechal posoudit jako celek, ale rozdělil ho na dílčí části. A to i přes výhrady veřejnosti a České inspekce životního prostředí.

Lesní zákon pak byl podle ombudsmana porušen tím, že investor dostal stavební povolení, aniž by měl předchozí souhlas příslušného orgánu státní správy lesů.

Ombudsman se začal případem zabývat na základě podnětu z února 2007. Podrobnosti včetně vyjádření jednotlivých úřadů veřejný ochránce práv zveřejnil na internetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).