Hlavní navigace

Názor k článku Omezení dopravy v centru měst dopadá na podnikatele od Mareš - Není to přece až tak dávno, co žádná...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2014 4:24

    Mareš (neregistrovaný)

    Není to přece až tak dávno, co žádná auta nebyla - ale obchody byly pomalu v každém domě dva, a uživily se všechny.

    Kde se stala chyba? Nebydlí už v docházkové vzdálenosti dostatek místních, kteří by si přišli nakoupit? Nebo provozovatelé obchodů cílí na dojíždějící a nejsou schopni uzpůsobit nabídku služeb tak, aby nalákali místní pěší klientelu? Nebo jsou dnes nájmy obchodních prostor tak vysoké, že to tržby od pěších zákazníků neutáhnou? Nebo jsou dokonce místní nakupující líní jako svině a chtějí jezdit autem už i do krámu o dvě ulice dál?

    Smyslem měst je mimojiné to, že všechny benefity civilizace jsou k mání hezky pohromadě bez nutnosti za nimi někam dojíždět. Ve městě má být všechno na dosah ruky: sto metrů jedním směrem kino, sto metrů jiným směrem divadlo, vedle kadeřník, přes ulici řezník, uzenář, na rohu pekař, ve vedlejší ulici švec, krejčí, holič. A mezi tím vším bydlí lidi, tedy zákazníci a klienti. Všechno pohodlně v docházkové vzdálenosti.
    Takže pokud jsou dnes obchodníci ve městě opravdu existenčně závislí na tom, že za nimi zákazník přijede, nezbývá než konstatovat, že se někde něco hodně, ale skutečně hodně podělalo. Ovšem co a kde?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).