Hlavní navigace

OPEC možná výrazně sníží těžbu ropy. Bude konec jejích nízkých cen?

16. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) možná zítra přikročí k nejdůraznějšímu omezení těžby ropy v historii, informovala agentura Reuters. OPEC tak chce zabránit dalšímu výraznému klesání cen ropy a uvnitř organizace se ozývají názory, že je nutné těžbu snížit až o dva miliony barelů na den.

Ministři OPEC možná na zítřejším zasedání přikročí k nejvýraznějšímu omezení těžby ropy za dobu existence organizace. Chtějí tak předejít dalším propadům ceny ropy. V organizaci se ozývají i názory, že aby byla akce úspěšná, musí dojít ke snížení těžby o dva miliony barelů na den. Ropa od července ztratila dvě třetiny ze své hodnoty. Zatímco počátkem července byla cena ropy nejvýše v historii na úrovni 147 dolarů za barel, nyní se pohybuje na úrovni mezi 40 a 45 dolary za barel.

Musíme jednat – a vidíme to na velmi značné omezení, prohlásil v pondělí generální tajemník organizace OPEC Abdalláh Badrí, píše agentura Reuters. Snížení těžby podle členů OPEC podporují všichni, otázkou je, na jaké hranici se dohodnou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).