Hlavní navigace

OPEC sníží těžbu ropy více než se předpokládalo

18. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) sníží těžbu ropy více než původně předpokládala. Její zástupci na zasedání v alžírském Oranu přistoupili ke snížení těžby ropy o 2,2 milionu barelů denně což je o dvě desetiny více, než měli původně v plánu.

OPEC včera vyhlásil snížení těžby ropy o 2,2 milionu barelů denně. Dohodli se na něm zástupci organizace na zasedání v alžírském Oranu. Jedná se o letos již třetí snížení denního objemu vytěžené ropy v celkovém objemu 4,2 milionu barelů na den. Organizace se tak snaží zabránit výrazným propadům cen ropy, která od července ztratila dvě třetiny své hodnoty. Ještě počátkem července se její cena pohybovala na úrovni 147 dolarů za barel, nyní kolísá kolem hranice čtyřiceti dolarů za stejnou měrnou jednotku.Čtěte více: OPEC možná výrazně sníží těžbu ropy. Bude konec jejích nízkých cen?

Klesání cen ropy přispívá i k poklesu inflace. V Evropské unii se například míra inflace snížila v listopadu oproti říjnu o téměř celý procentní bod na 2,8 %. Inflace pod tlakem rychle klesajících cen ropy klesá, umožňuje tak i konzervativním centrálním bankám jako Evropská centrální banka plně se soustředit na boj s ekonomickým propadem, uvádí Martin Lobotka z oddělení ekonomických a strategických analýz České spořitelny. Čtěte více: Inflace klesá v celé Evropské unii 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).