Hlavní navigace

Operátoři varují, pozor na neznámá telefonní čísla, která pouze prozvánějí

26. 7. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na česká telefonní čísla zacílili podvodníci, kteří jen prozvánějí a očekávají, že jim člověk zavolá zpět. Přijít tak můžete o nemalé peníze.

Na tisíce zákazníků všech tuzemských mobilních operátorů útočí tzv. prozváněcí podvodníci. Volají ze zahraničních čísel, nejčastěji z Alžírska, Pobřeží slonoviny, Afghánistánu. Česká čísla pouze prozvoní s tím, že se člověk ozve zpátky. Vzhledem k tomu, že jde o mezinárodní hovor, zaplatí za to nemalou částku.

Stalo se mi to včera kolem 12té, ale naštěstí v době oběda na telefony nereaguji. Navíc při jednom krátkém prozvonění předpokládám, že to byl jenom omyl. U mě to číslo bylo + 248 2 519 737, potvrdil podnikatel Martin Janský, kterého podvodníci prozváněli.

Jak wangiri funguje? 

Wangiri je realizováno skrze alternativní či IP operátory, jimž je ukraden číselný rozsah. Zákazník, který volá zpět například do Alžíru, hovor do těchto zemí nikdy neuskuteční, protože je přesměrován. Podvodník následně profituje z propojovacích poplatků. Dopátrat se původce je v těchto případech téměř nemožné. 

Zrovna podnikatelé mohou být snadno obětí, protože denně vykonávají desítky hovorů a často mají hovory z neznámých čísel. Měli by se mít rozhodně na pozoru a na náhlá krátká prozvánění nereagovat.

Jedná se o klasický tzv. wangiri scénář, který se naposledy odehrál minulý týden na Slovensku. Pokud tedy najdete v nepřijatých hovorech neznámé číslo, ujistěte se, že začíná českou mezinárodní předvolbou +420, a že tedy při volání zpět nebudete volat mezinárodně, varuje Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí. Českým mobilním operátorům se podařilo většinu těchto čísel zablokovat, podvodné aktivity ale mohou stále pokračovat.

Co dělat, pokud naletíte?

Pokud se člověk na neznámé číslo ozve zpátky a přijde o své peníze, měl situaci okamžitě řešit: Doporučujeme každému, aby v této otázce kontaktoval svého operátora individuálně. Máme informace, že je počet lidí, kteří na zmeškané mezinárodní číslo volali zpět, minimální, dodává Grund. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).