Hlavní navigace

OSA loni vybral nejvíce peněz v historii. Letos navíc zvýšil poplatky až o 50 %

11. 7. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ochranný svaz autorský (OSA) loni vybral rekordní množství peněz. Letos se dá očekávat další nárůst, jelikož se poplatky zvýšily až o 50 %.

Poloviční nárůst ohlásil OSA již vloni na jaře, týká se ale „jen“ měst nad 80 tisíc obyvatel. Pro ostatní poplatky zvýšily přibližně o třetinu.

Rekordní výběr poplatků v roce 2016

OSA vloni vybral nejvíce peněz ve své historii, celkově se jednalo o 929,8 milionu korun. Pro ostatní tuzemské kolektivní správce OSA vybral částku 77,5 milionu Kč. Autorům pak svaz rozúčtoval 788 milionů korun, což bylo o 103 milionů korun více než v roce 2015. Průměrná režie OSA v roce 2016 činila 14,14 %.

Rostly příjmy ve všech segmentech

Na rekordní výši vybraných poplatků se podílelo několik faktorů. Inkasa z koncertů například vzrostly o 35,7 milionu korun. Pomohlo též zvýšení inkasa z veřejných prostor, které vzrostlo o 25,4 milionu korun. K nárůstu odměn došlo u rozhlasového vysílání, kde se příjem zvýšil o 13 milionů Kč. Z užití hudebních děl na internetu pak OSA inkasoval o 5 milionů Kč více než v roce 2015. Podíl příjmů z internetu je ale stále marginální, podílí se zhruba 1,5 % na celkovém inkasu.

Pro letošek vzrostly poplatky restauratérům

Další nárůst inkasa se dá očekávat i letos, jelikož OSA pro rok 2017 zvýšila poplatky až o 50 %. Nárůst o polovinu se však týká pouze sazebníku pro reprodukovanou hudbu a měst nad 80 tisíc obyvatel. V menších městech také došlo ke zvýšení sazeb, ale ne tak razantnímu, protože OSA zároveň zvýšila slevu z celkové sazby pro podnikatele v menších městech z 20 na 31 %. Pokud by se sečetly i poplatky svazu DILIA, v městech nad 80 tisíc obyvatel si restauratéři letos připlácí 127 korun měsíčně za televizi navíc.

Čtěte více: Intergram se zvyšováním poplatků vyčkává na novelu zákona, OSA a DILLIA zdražují

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).