Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku OSVČ a změny v nemocenském pojištění 2011 od Podnikatelka - Tak jen pro názornost, jak lze takto jednoduše...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 12. 2010 2:30

    Podnikatelka (neregistrovaný)
    Tak jen pro názornost, jak lze takto jednoduše zlikvidovat OSVČ
    (která nezaměstnává lidi):

    Jedna pracovitá kadeřnice, která pracuje jako OSVČ, 10 hodin denně, s prům.čistým výdělkem po zdanění a zaplacení soc a zdr. a nem. pojištění 15.000 Kč. Má pronajaté kadeřnictví a má s tímto kadeřnictvím měsíční výdaje, nájem a služby. Z čistého zisku jako samoživitelka živí dvě děti, platí nájem v bytě, když zaplatí složenky a skoro nic už jí nezbyde. Tak to tu máme v tomto státě nastavené. (Velké firmy nás hromadně, prostě ve velkém ztahují z kůže a nenápadně zdražují). Takže dále k příběhu: V listopadu roku 2011 naše kadeřnice onemocní, chytí infekci (například borelioza), je hospitalizována a na tři měsíce ji nemoc zcela vyřadí z činnosti. Kadeřnictví musí být zavřeno. Nájem se ale po dobu zavření stejně platit musí. Taktéž se musí platit výdaje na rodinu, bydlení.
    Kadeřnice má placenou nejvyšší částku na nem.pojištění. Pokud si ji chce uplatnit, bude ČSSZ vyzvána, aby doplatila adekvátně k této částce i pojištění sociální za předcházející měsíce (minimálně od března, ale možná rok- to si můžete zjistit na callcentru) a to vychází asi tak na 12 tisíc měsíčně. Pokud OSVČ nezaplatí a včas, tak jí nemocenská nebude v plné výši vypočítána, přestože si platila maximální výši nem. pojištění.

    Za prvé - kde na doplacení soc.pojištění ty peníze vezme ???? 7-12 x 12tisíc?

    A kdyby si je půjčila, tak se jí stejně nevyplatí být 3 měsíce na nemocenské, jelikož :

    První měsíc (přesněji tři týdny) prostě nedostane zaplacený vůbec. Za druhý měsíc dostane zaplaceno až ve 30 denní lhůtě po uplynutí tohoto měsíce. No a dostane za dva měsíce asi 23000 Kč, to je 46.000 Kč. Když se to vydělí třemi měsíci, je to žalostné a nepokrývající rodinné náklady. A je daleko menší částka, než je povinna doplatit na soc. pojištění, takže je samozřejmě NESMYSLNÉ to doplácet.

    ČSSZ schramstne pojištění a nemocenskou v plné výši prostě nevyplatí.

    Mezitím naší kadeřnici vznikne dluh na nájmu a navíc nebude moci zaplatit ani byt, ani koupit jídlo dětem. Z několikaměsíční platební neschopnosti se dostane do těžkého stresu, který ji ještě více poškodí zdraví a místo tří měsíců je tak nemocná rok, protože těžký stres poškozuje imunitní systém. Z naší kadeřnice se stane psychicky labilní člověk končící v invalidním důchodu a poškozené jsou i děti touto těžkou životní situací. Děti nakonec končí v dětském domově. Státu tak vzniká jeden další nefunkční člověk, kterého už bude do konce života živit sice malým, ale důchodem a navíc musí živit ještě dvě neazopatřené děti.
    Stát nevydělal, ale těžce prodělal.

    Jděte s těma úpravama fakt do -

    Myslim, že by všichni podnikatelé měli NA PROTEST VRÁTIT ŽIVNOSTENSKÉ LISTY A JÍT NA PRACÁK. Tam stejně nakonec všichni skončí, pokud je nemoc vyloženě nesejme nadobro. Uleví se tak státu ???? Neuleví ! JEn přijde o poslední zbytky samostatných schopných lidí.

    29. 12. 2010 19:17 redakčně upravil Admin serveru, důvod: E-mail diskutujícího lze přidat formou registrace
  • 20. 1. 2011 9:52

    Klára (neregistrovaný)
    S tímto plně souhlásím,tohle je diskriminace drobných podnikatelů,
    zaměstnanci platí od 4.-22 dne nemocenskou zaměstnavatel,ale proč tedy má OSVČ která si platí v roce 2011 nemocenské pojištění a důchodové pojištění v nehorázné výši a pak nedostane nic ... to je prostě diskriminace ,nic jiného.Stát bere na hůl obyčejné lidi s příjmem tak akorát na uživení,leckdy ani nedosáhnou po odpočtu nákladu na životní minimum - o minimální mzdě ani nemluvím,takže pokud mi zůstane po odečtu všech nákladů 10.000,- čistého z čeho si mám ještě zaplatit nemocenské a důchodové pojištění abych v případě nedej bože třeba havárie nezůstala absolutně bez koruny .
    Pracuji v lese asi 10 měsíců v roce,přes zimu musíme na podporu
    výdělek když to rozpočítám tak něco kolem 10000,- měsíčně
    přes léto je to práce pouze rukama od rána do večera,v horku v zimě ,bez úlevy ,nikdo mě nezaměstná jako zaměstnance a taky proč když náhodou se mi něco stane tak každý dá ruce pryč,
    komerčně mě nikdo nepojistí - jsem riziková skupina a když tak pouze úrazově za velký peníz,ale co když omarodím to nechci ani domyslet,jsem sama rozvedená + 2 studující děti ,manžel výživné neplatí ,bylíme v garsonce ,tak na čem ještě mám ušetřit když ještě potřebujeme z něčeho žít,potřebujeme svítit,topit,jíst nějaké to oblečení ,nechci ani domyslet co by se stalo kdybych náhodou onemocněla .Platila jsem si 600,- Kč nemocenského pojištění v roce 2009,2010 - což je 20 á 600,- = 12.000,- Kč a nevyčerpala jsem nic , teď abych platila něco přes 8000,- důchodového + 600,- nemocenské + asi 1.600,- zdravotní pojištění měsíčně = 10 200,- Kč abych v případě nemocenského brala aspon nějaké peníze,
    což si ale dovolit nemůžu protože to ani nevydělám .
    Takže říkám,že tohle co stát vymyslel a nazval to vznešeně "Úsporné opatření" - je paskvil,nic jiného než okrádání těch nejobyčejnějích lidí.
    Vzhledem k tomu,že nejpočetnější skupina OSVČ jsou s příjmy nad hranicí miminální mzdy,tak tyhle stát nepotřebuje ,může se jich tedy zbavit tím ,že jim ještě víc šlápne na krk,protože se nemůžou nijak bránit.Tím abych dosáhla na vyšší příjem musela abych říct firmě pro kterou pracuji aby mi přidala na hodinu vyšší plat,protože si musím připlatit a co udělá firma - vezme si vietnamského nebo ukrajinského dělníka ,kterému zaplatí ještě méně než mě a já skončím v evidenci na úřadu práce ,takže budu brát minimální podporu a dopadnu stejně ,nebudu mít na nájem ...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).