Hlavní navigace

OSVČ musí státu platit, služby za to ale dostávají mizerné

9. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Lidé, kteří vykonávají v Česku samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní, by společně zaplnili zhruba 38 fotbalových slavistických stadionů v pražských Vršovicích. Na zálohách státu příští rok zaplatí zase víc. Co za to dostanou?

Podnikatelé – osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) si v prosinci zřejmě moc předvánočního klidu neužijí. Nejen že mají poslední šanci dokončit transakce, které plánovali na letošní rok, rychle ještě optimalizovat daně, udělat poslední letošní investice a pomalu nabírat síly na vyplnění a podání daňového přiznání, pokud ho nechtějí přinést na finanční úřad s jazykem na vestě v závěru března, nebo pokud nemají daňového poradce.

Zároveň mají v prosinci nejvyšší čas, aby si prostudovali legislativní změny pro příští rok, které jim pod vánoční stromeček nadělila vláda, poslanci a senátoři, potažmo prezident. A hlavně se na změny s předstihem připravili. Stát se totiž k OSVČ a vlastně k podnikatelům vůbec chová poměrně arogantně, sledovat změny je prací skoro na plný úvazek. Čtěte více: Zákony 2010: Leden bude ve znamení nejen „úsporného“ balíčku

Podojit

Zásadní legislativní změna stíhá změnu. U toho, co už je jednou uzákoněné, se další novelou posunuje účinnost. Jistě, základní rámec podnikání se v zásadě nemění, jenže mnohá legislativní pravidla se chovají jako chameleón. Plánovat v delším časovém horizontu je nemožné, oblíbený český státní sport navíc je látání státní kasy dalším a dalším ždímáním aktivních občanů – podnikatelů. Nejhorší na tom je, že všichni moc dobře vědí, že stát je špatný hospodář – za vše viz předražené stavební zakázky. Jenže podojit ty, co vydělávají, je prostě tak lákavě snadné… A že se Česko v celosvětovém srovnání propadá na žebříčku zemí, kde jsou dobré podmínky pro podnikání, jako by nikoho nezajímalo. Slovo „úspory” nyní v češtině znamená vybrat víc, a to ve jménu krize. O tom, že Česku především chybí zásadní reformy (příkladně reforma důchodová), si cvrlikají vrabci na střeše, reálně jsou však v nedohlednu. Čtěte více: Aleš Michl: Janotův úsporný balíček není vůbec úsporný

OSVČ má několik možností. Buď si musí veškeré důležité změny zákonů hlídat sama, což je časově náročné, a třeba také riskovat, že v legislativním guláši nějakou změnu přehlédne. A neznalost zákona neomlouvá. Může si zaplatit účetní, právníka, daňového poradce, může přijmout zaměstnance, který vše pohlídá – má na ně ale finance?

Zálohovat

Samostatná výdělečná činnost se navíc rok od roku prodražuje. Pravidelně například rostou povinné zálohy. Česká správa sociálního zabezpečení pro rok 2010 (od měsíce podání Přehledu o příjmech a výdajích) opět zvyšuje minimální zálohy na pojistné na důchodové pojištění na 1731 korun (z letošních 1720 korun). Pro hlavní samostatnou výdělečnou činnost je platba záloh pochopitelně povinná. Na první pohled zanedbatelná částka 11 korun celkově zvýší výběr záloh o více než 8 milionů korun (dle údaje o počtu OSVČ povinně platících zálohy ke 30.10.2009, kterých bylo 756 799). Řada podnikatelů si však k záloze ještě musí přičíst poplatek za převod, který jim účtuje banka a který zálohu dál prodraží. Čtěte více: Podnikatelé: Zrušte bankovní poplatky!

Takže stávající OSVČ platí do průběžného důchodového systému „jako mourovatí”. Že jim to zajistí vlastní stáří, si mohou nechat jenom zdát. Dalším nákladem jsou tak pro OSVČ dobré pojistky (při prvních čtrnácti dnech nemoci třeba nemá OSVČ nárok na žádnou nemocenskou – zaměstnanci ji platí zaměstnavatel), investice, které jim zajistí rentu atd.

Uvažujete o změně z OSVČ na s.r.o.?

Nejen že musí OSVČ v některých případech zase platit víc, mění se i pravidla pro platby. U plateb záloh je od ledna rozhodující datum připsání platby na účet, ne její odeslání z účtu plátce. Pro podnikatele, kteří platí své zálohy trvalým příkazem z účtu, to znamená přednastavit své trvalé příkazy na dřívější odeslání. To je bude často opět stát peníze, které si za tuto úpravu odečte banka.

skoleni_15_4

Zmást

Podnikatele mohou lehce zmást i samotné úřady. Ty sice mají webové stránky, takže získat informace je relativně lehké. Jejich aktuálnost je však věc zcela jiná. Co si má podnikatel myslet o tom, že Všeobecná zdravotní pojišťovna na svých internetových stránkách informuje 8.12.2009 o mož­nosti společného zdanění manželů (s odvoláním na § 13a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů v platném znění; paragraf 13a však aktuálně podnikatel v zákoně nenajde), která byla naposledy realizovatelná za rok 2007? Čtěte více: Přiznání k dani z příjmů fyzických osob v kostce

Protestovat

OSVČ tak velmi lehce může podlehnout dojmu, že je v pasti. Státu platit musí, služby za to ale dostává mizerné. Zaměstnanci firmy Hyundai v Nošovicích v nedávných dnech stávkovali kvůli soustavnému porušování pracovněprávních předpisů a kvůli nedůstojným pracovním podmínkám. Až se naštvou OSVČ a necelých 800 tisíc jich vyjde do ulic, to bude teprve „mazec”. Kolik je to lidí? Zhruba 38 zaplněných fotbalových slavistických stadionů v pražských Vršovicích.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).