Hlavní navigace

OSVČ plátce DPH vyřazuje auto z obchodního majetku. Odborník radí, jak na to

2. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatel, plátce DPH, který vede daňovou evidenci, chce z obchodního majetku vyřadit automobil. Odborník radí, jak se vyrovnat s DPH a daní z příjmů.

Server Podnikatel.cz nabízí svým čtenářům Odborné poradny, ve kterých radí odborníci z různých oblastí podnikání. Od právní problematiky, po otázky kolem startu podnikání. Nechybí také odborník, který radí ve věcech týkajících se daní.

Dotaz z daňové poradny

Podnikatel – fyzická osoba OSVČ plátce DPH, daňová evidence, koupil v 10/2012 nový automobil FORD Transit, v TP označený jako nákladní automobil skříňový N1. Zařadil ho do obchodního majetku a uplatnil odpočet DPH a každoročně účetně odepisoval. Auto používáno 100% na podnikání. V říjnu 2017 bude auto vyřazeno z obchodního majetku jako zcela účetně odepsané. V listopadu 2017 toto auto hodlá prodat. 

Jak se v tomto případě vyrovnat s DPH a daní z příjmu.

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Odborník radí

Odpověď je třeba rozdělit na hledisko daně z příjmů a uplatnění daně z přidané hodnoty.

Daň z příjmů

Po vyřazení z obchodního majetku (OM) ve smyslu § 4 odst. 4 zákona o daních z příjmů bude prodej nákladního automobilu zdaňován daní z příjmů ještě 5 let po vyřazení. To vyplývá z ustanovení § 4 odst. 1 písm. c) bod 3. ZDPř. Příjem ovšem nebude zahrnován do příjmů z podnikání, ale bude přiznáván jako tzv. ostatní příjem, tedy příjem dle § 10 ZDPř. Z toho mj. vyplývá, že příjem z prodeje osobního auta neovlivní vyměřovací základ OSVČ pro zdravotní a sociální pojištění.

K příjmům dle § 10 lze uplatnit daňovou zůstatkovou cenu, která je ovšem zřejmě nulová, a dále lze uplatnit výdaje na opravu a údržbu věci a výdaje na uskutečnění prodeje.

K vyřazení z OM z hlediska daně z příjmů dochází zápisem na inventární kartě majetku.

skoleni_15_4

Daň z přidané hodnoty

Automobil je součástí obchodního majetku ve smyslu § 4 odst. 4 písm. c) zákona o DPH, pokud „slouží osobě povinné k dani“ je touto osobou „určen k uskutečňování ekonomických činností“. Vyřazení z OM pro účely daně z příjmů tedy nemusí znamenat vyřazení z hlediska ZDPH. K trvalému vyřazení z obchodního majetku ve smyslu ZPDH dochází tehdy, když plátce přestane zcela využívat majetek k jakékoliv ekonomické činnosti (návaznost na knihu jízd…).

V okamžiku vyřazení z obchodního majetku výhradně pro soukromé použití plátce dochází k fikci dodání zboží dle § 13 odst. 4 písm. a) ZDPH. Vyřazení z OM je tedy předmětem DPH a plátce daně má povinnost odvést DPH z ceny obvyklé – dle § 36 odst. 6 písm. a) ZDPH je základem daně „cena zboží nebo cena obdobného zboží, za kterou by bylo možné zboží pořídit ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, a pokud takovou cenu nelze určit, výše celkových nákladů vynaložených na dodání zboží k DUZP“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky. Sledujte Jana na Twitteru @janmolincz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).