Hlavní navigace

OSVČ pobírající vdovský důchod platí jiné zálohy na zdravotní pojistné

18. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Pokud osoba samostatně výdělečně činná pobírá vdovský důchod, mění se výše záloh na zdravotní pojištění. Zálohy mohou být i nižší.

Jako příklad uvádí Všeobecná zdravotní pojišťovna situaci, kdy je kadeřnici, která je na pojišťovně hlášena jako osoba samostatně výdělečně činná, přiznán po smrti manžela vdovský důchod. Právě pobírání vdovského důchodu u OSVČ má vliv na výši záloh, které je povinna platit na zdravotní pojištění.

Čtěte také: Změny ve zdravotním pojištění od roku 2016

Ilustrační obrázek.
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

V případě, že OSVČ pobírá vdovský důchod, není nutné od měsíce, kdy vznikne na vdovský důchod nárok, dodržet minimální vyměřovací základ platný pro OSVČ. Měsíční zálohy na zdravotní pojistné se tedy budou platit ve výši podle skutečných příjmů. Ty jsou zřejmé z výpočtu v Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ. Je tedy možné, že budou zálohy na pojistné nižší, než je stanovené minimum. 

Mohlo by vás zaujmout: I v důchodovém věku můžete bez obav podnikat

Zálohy na pojistné však platit musí

Pobírání vdovského důchodu OSVČ však neznamená, že by byla od záloh na pojistné osvobozena zcela. Povinnost stále přetrvává. Jiná situace nastává jen u osob samostatně výdělečně činných, které jsou zároveň zaměstnanci, tedy OSVČ vedlejší.

Přiznaný vdovský důchod znamená zařazení do kategorie pojištěnců, za které platí pojistné stát. Stát je plátcem pojistného (mimo jiné) za poživatele důchodu, a to nejen starobního, ale i invalidního, sirotčího a vdovského/vdoveckého. Nárok na platbu pojistného státem podle zákona č. 48/1997 Sb. má poživatel důchodu od doby přiznání důchodu až do doby, kdy je mu rozhodnutím důchod odejmut, připomíná mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý

Čtěte také: Zálohy na sociální a zdravotní pojištění od roku 2016

skoleni_15_4

O skutečnosti, že je OSVČ přiznán vdovský důchod, musí zdravotní pojišťovnu informovat. A to nejpozději do 8 dnů. K oznámení je nutné využít doklad o přiznání vdovského důchodu. 

Jak v Přehledu o příjmech a výdajích 

Při vyplňování každoročního Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ pro zdravotní pojišťovnu je nutné vyznačit, ve kterých měsících nebyla OSVČ povinna dodržet minimální vyměřovací základ, a s ohledem na to si vypočíst pojistné za daný kalendářní rok. Je-li OSVČ vdovský důchod opět odejmut, i tuto skutečnost musí zdravotní pojišťovně do osmi dnů nahlásit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).