Hlavní navigace

Proč si lámat hlavu s fakty? Do OSVČ se obul další „dojmolog“, tentokrát Zeman

2. 4. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna, podle licence: Rights Managed
[KOMENTÁŘ] Nepoměr mezi zdaněním (včetně pojištění) zaměstnanců a OSVČ by se měl vyrovnat, tvrdí prezident Miloš Zeman. Argumentuje však nepravdivými tvrzeními.

OSVČ si mohou v poslední době připadat jako vyvrhelové společnosti. Dalším, kdo se pustil do „debaty“ ohledně jejich zdanění, se stal prezident Miloš Zeman. Na rozdíl od sociálních demokratů či odborářů se sice výslovně nevyjádřil pro jednostranné zvýšení daňové zátěže OSVČ, i podle něj by se však platby zaměstnanců a OSVČ měly vyrovnat. Jak už to bývá zvykem u útoků na OSVČ, Zeman si vypomohl nepravdivými statistikami a nepravdivými tvrzeními. A právě nepravdy a nedostatek faktů a dat činí momentálně debatu ohledně zdanění OSVČ naprosto hloupou a zbytečnou.

Ohledně zdravotního pojištění OSVČ neexistuje dlouhá časová řada

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Zdá se, že “kopnout si” do OSVČ a jejich zdanění se stává českým koloritem. Kritici zdanění OSVČ se navíc nezatěžují fakty a více méně plácají, co jim na mysl přijde. Vše začal odborář Josef Středula svým výrokem o třetinové sádře a o přečerpání systému zdravotního pojištění od OSVČ. O měsíc později se ke Středulovi přidal s tvrzením o přečerpávání také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Od čeho svoji tezi odvíjí, se však nikdo nedozvěděl. A ani nemůže. Jak vyplývá ze statistik zdravotních pojišťoven, OSVČ odvádí ročně do systému více, než z něj vyčerpají.

Existuje ještě jedna možnost, jak dotyční mohli své věty myslet. Pokud přečerpáváním mají politici na mysli celoživotní odvody OSVČ a jejich celoživotní čerpání, je však jejich tvrzení ještě ostudnější. Tato teze je totiž neověřitelná a bude neověřitelná ještě dalších několik desítek let. Od pádu komunismu totiž zatím uplynulo “jen” 25 let a nemůže tak existovat žádná OSVČ, která by 45 let podnikala (a tak platila zdravotní odvody) a dalších 30 let byla dítětem a v důchodu (a byla tedy čistým příjemcem ze zdravotního pojištění). Veškeré prohlášení o přečerpávání se tak nemohou zakládat na faktech, jelikož data ještě neexistují. Navíc jen zlomek OSVČ stráví celý život jako OSVČ a nevyzkouší si jinou výdělečnou činnost, například pracovní poměr. Jak u těchto OSVČ hodnotit případné přečerpávání, nám však Středula ani Sobotka zřejmě neřeknou. Bez zajímavosti by určitě nebyla ani analýza, v kolika letech odchází do důchodu OSVČ a v kolika zaměstnanci.

Čtěte také: Pane premiére a ministře, svými výroky likvidujete drobné podnikání

Prezident by měl raději zůstat u bonmotů

Nezůstalo však jen u Středuly a Sobotky. Do “debaty” ohledně zdanění OSVČ zasáhl i prezident Miloš Zeman. Jak uvedla ČTK, podle prezidenta je nepoměr v platbách mezi zaměstnanci jak u zdravotního pojištění, tak u daně z příjmů a sociálního pojištění a všechny tři otázky by měly být posuzovány jako komplex. To vyrovnání může znamenat i to, že každý bude mít rovné podmínky, to znamená na jedné straně zvýšení, na druhé straně snížení, doplnil Zeman a pokračoval kritikou výběru daní. Před pěti lety daně z příjmů OSVČ (osob samostatně výdělečně činných), tedy vlastně živnostníků, činily 25 miliard korun ročně. Před dvěma lety to byly tři miliardy, před rokem miliarda a půl a nyní se zdá, že to bude méně než jedna miliarda – 0,9 miliardy, řekl Zeman. Daňové předpisy se přitom podle něj vůbec nezměnily. To znamená, že my jsme přišli na takzvané daňové optimalizaci v případě daní z příjmu OSVČ každý rok zhruba o 20 miliard, to je docela slušná částka, poznamenal podle ČTK Zeman.

Inkaso daně od OSVČ se jen odhaduje

Pomiňte debatu týkající se toho, proč by neměl být nepoměr mezi odvody zaměstnanců a OSVČ, když jde o jinou ekonomickou činnost s odlišnými sociálními jistotami, odpovědností a riziky. Zaměřme se na “data”, která prezentoval Miloš Zeman. Jak už před týdnem upozorňoval šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček, chybně se zaměňuje inkaso daně z příjmu fyzických osob (DPFO) z přiznání a inkaso daně od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Právě první položka, tedy inkaso daně z příjmu fyzických osob (DPFO), bývá často dávána jako ukázka toho, jak se propadly příjmy od OSVČ. Nejde však jen o příjmy od OSVČ, nýbrž o daňové inkaso z daňových přiznání.

Čtěte více: Další chybný výpočet odvodů živnostníků. Poslanec Šincl se spletl o jeden řád

V těchto statistikách jsou totiž vedeni i zaměstnanci a další skupiny (nezaměstnaní, důchodci apod.), které sice nepodnikají, ale přiznání podaly. Důvodem je zpravidla vratka daně díky slevám na dani a daňovému zvýhodnění. To konec konců uvádí jako jeden z důvodů i Finanční správa ČR ve svých Informacích o činnosti v roce 2013, kdy vysvětluje pokles inkasa daně z příjmů fyzických osob z přiznání. Zálohy na daň od zaměstnanců jdou totiž na účet inkasa daně z příjmů fyzický osob ze závislé činnosti, zatímco přeplatek, který žádají v přiznání, se těmto osobám vrací z účtu DPFO z přiznání. Že nejde o zanedbatelné množství, ukazují statistiky. Podle Finanční správy ČR bylo za rok 2013 podáno přes 1,9 milionu přiznání k dani z příjmů FO. Na konci roku 2012 přitom ČSSZ evidovala 994 tisíc aktivních OSVČ (dohromady hlavní a vedlejší).

skoleni_15_4

25 miliard korun bylo před 10 lety

V neposlední řadě se též podívejme, jak je to s těmi odvody před 5 lety a před několika lety. Jak ukazuje časová řada inkasa daní z účtu DPFO z přiznání, Miloš Zeman se nejprve sekl přibližně o pět let a poté těchto pět let vynechal. A že se daňové předpisy v posledních letech neměnily, může říct snad jenom člověk, který strávil roky v kómatu. Každopádně časová řada inkasa daně DPFO z přiznání ukazuje, že ke klíčovému propadu došlo v roce 2009. Souvislost je zřejmá a je to kvůli ekonomické krizi, která zasáhla prakticky celý svět. Čím to, že postupný pokles pokračoval i v dalších letech, je otázkou, kterou by určitě stálo za to zodpovědět. Faktorů, které snížení inkasa ovlivnily, existuje totiž několik. Každopádně však musí jít o analýzu založenou na reálných datech a ne na “dojmologii”, která je v poslední době, především směrem k OSVČ, tak oblíbená.

Vývoj inkasa daně z příjmů FO z přiznání
Rok 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005
Inkaso daně (v mil. Kč) 2680 3261 2939 7987 5565 17 749 17 003 17 854 26 583

Zdroj: Finanční správa ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).