Hlavní navigace

Otřesnou masáž nereklamoval, stal se díky ní masérem

24. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Za své peníze dostal příšernou službu. Místo stěžování se ale rozhodl zkusit to po svém a stal se z něj masér. Čtěte příběh muže, který místo remcání jedná.

Je vyučený automechanik, dlouho se živí jako obchodní zástupce a školitel jedné kosmetické značky a nejnověji je taky masérem. Takový je profesní život Východočecha Pavla Birty. Na pozici obchoďáka se člověk musí otáčet a nabízet vždycky top služby a dobré ceny. Jen tak si udržíte stálé klienty, říká Pavel Birta. A protože je zvyklý odvádět vždy a za každých okolností stoprocentní výkon, očekává to samé v pozici zákazníka. Někdy ale zažívá zklamání a jedno takové ho nasměrovalo k jeho nové práci. Asi před dvěma lety jsem byl na Slovensku a chtěl si tam dopřát masáž celého těla. Byla to ale ta nejotřesnější masáž, kterou jsem kdy dostal. Předražené amatérské služby. Byl jsem z toho zklamaný a říkal si, jak někdo může takhle flákat svoji práci. Snažil jsem se zjistit, co za tím je. Pak jsem ale dospěl k tomu, že nemá cenu řešit jiné a místo toho to zkusit po svém, vypravuje muž, který před rokem ke své práci obchodního zástupce přidal ještě masérské služby.

Ilustrační obrázek.
Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed

Pavl Birta se stal masérem na popud nekvalitní masáže, kterou sám dostal. 

Rekvalifikačních masérských kurzů, jejichž absolventi mohou požádat o vydání živnostenského listu v oboru Masér pro sportovní a rekondiční masáže mimo oblast zdravotnictví, probíhá po celé republice celá řada. Staly se módní a velmi vyhledávanou záležitostí. Navíc je hradí úřady práce a jsou tedy snadno dostupné všem. Zkusit se dnes uchytit jako masér proto není jednoduché. Pavel se toho ale nebál. Já mám rád kvalitu a na tu jsem od začátku sázel. Základní kurz jsem si nechal zaplatit od úřadu práce, ale u něj to neskončilo. Masážím jsem propadl a postupně si dodělával další a další specializace. Pokud chce člověk jako masér prorazit, musí se odlišit a dělat tu práci s nadšením. Dnes už umím klasické, sportovní, relaxační i rekondiční techniky. K tomu jsem přidal fyzioterapii a práci s energiemi. Chtěl jsem nabídnout ještě maséže lávovými kameny, ale to je u nás jen prázdný pojem. To, co se u nás vydává za masáž lávovými kameny, nemá s tou opravdovou, která vznikla na Havaji, vůbec nic společného. V českém pojetí jde jen o relaxační techniku při níž bych si vystačil s obyčejnými nahřátými oblázky z řeky. Kdybych dělal skutečnou masáž lávovými kameny, málokdo by mi ji byl schopný zaplatit. Taková masáž je o proudu energií a dokáže zázraky, líčí masér.

Zákazníci jsou navíc konzervativní a nejčastěji požadují reflexní nebo sportovní masáže. Vůbec nejčastěji Pavel Birta masíruje záda nebo provádí masáž celého těla. Učí pracovat s energií a relaxační techniky. Snažím se lidi v dnešní hektické době naučit vydechnout. Někdy už jen to pomůže od bolestí a bloků, říká Pavel Birta.

Kvalitní služba a rada zadarmo, to vám přivede zákazníky

Jako živnostník musí akceptovat to, že pánem jeho času je většinou zákazník. Práce po večerech nebo o víkendech proto není výjimkou. Svého času sám dělával na směny a ví, že najít si čas na masáž někdy bývá těžké. Častěji pracuje ve svém salonu v Pardubicích, ale za klienty i dojíždí. Volného času moc nemám, ale líto mi to není. Když jeden den dělám až do večera, druhý den si to dopoledne vynahradím. Snažím se to balancovat, protože znám maséry, kteří dělali i třináct hodin denně a úplně se zničili. Mít klientelu je fajn, ale nesmí vás to odrovnat. Při šesté masáži už vás tak bolí ruce, že do toho nedáte to co byste měli. A takovou cestou já jít nechci. Když už mám někoho na stole, musí odcházet uvolněný a s velkým zážitkem, líčí Pavel Birta. 

Mezi jednotlivými klienty si nechává dostatečně dlouhou dobu na to, aby si mohl sám odpočinout. Většinou ale tento čas stejně věnuje zákazníkům. Proč? Protože své služby nechce omezovat jen na to, co si klient vybere z jeho nabídky. „Když se někdo objedná na relaxační masáž a já vidím, že má někde blok, tak nejdřív zapracujeme na nápravě a až potom následuje objednaná služba. Nemohl bych člověka nechat jít bez toho aniž bych mu nepomohl,“ dodává masér.

Brand24

Je to jeho konkurenční výhoda, protože najít v Pardubicích masážní salon není nic složitého. Horší je, když člověk hledá skutečně kvalitní služby. Dobrý masážní salon poznáte podle toho, že vám v něm bezplatně poradí, doporučí vhodnou literaturu nebo návštěvu lékaře. Nejde jen o masáže, ale i o celkovou péči o klienta. Navíc z lidí nemůžete za všechno tahat peníze. A to především v momentě, kdy jsou v práci od nevidím do nevidím a většina jich na masáž dorazí až ve chvíli, kdy je něco bolí. Do té doby nemají čas a peníze často radši utratí za svého psa než sami za sebe, komentuje Pavel Birta.

Konkurence je v jeho městě velká. Sám má hned tři kamarádky, které se taky živí masážemi. Musí se proto snažit uspět. A to už jen kvůli tomu, že na zařízení salonu a absolvování dalších kurzů praskly celé úspory, a ani vyřizování všech povolení na úřadech nebylo jen tak. Pavel Birta ví, že jako masér nikdy nebude mít miliony, ale jeho cílem je mít stálou klientelu, která ho uživí a vrátí mu všechnu energii s níž do podnikání vstupoval. Spoléhá při tom hlavně na svou práci a osobní doporučení spokojených zákazníků. Jinou propagaci než pár letáků nemá. Na webu ho zatím nenajdete.Pouze na sociální síti má svůj profil se všemi informacemi.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).