Hlavní navigace

exPRESS: Padáme dolů, ekonomika se propadá rychleji

13. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Komu ještě nestačil zamrznout úsměv na rtech, bude cítit svalovou křeč možná právě teď. České ekonomice se vloni příliš nedařilo a ekonomové kvůli tomu již přehodnotili své odhady. Slovo recese je na místě.

Česká ekonomika vloni rostla nejméně za posledních 6 let »

Česká ekonomika si i v loňském roce udržela růst, byl však nižší, než se předpokládalo. Celkově rostla o 3,1 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle nových údajů o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) zbrzdila česká ekonomika už v loňském třetím čtvrtletí. Meziroční růst reálného HDP se snížil ze 4 % na 2,9 %. Růst ekonomiky v roce 2008 byl nakonec nejpomalejší za posledních 6 let. To potvrdil i Český statistický úřad (ČSÚ), podle nějž se finanční krize projevila nejvíce ve vývoji domácí ekonomiky právě ve čtvrtém čtvrtletí.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Počet lidí bez práce kvůli krizi dál roste

Počet lidí bez práce je opět více. Nezaměstnanost vzrostla z lednových 6,8 procenta na 7,4 procenta. Jak vyplývá z údajů ministerstva práce a sociálních věcí, počet nezaměstnaných se zvýšil na 416 621. Výše nezaměstnanosti byla nad očekávání analytiků. Ti předpokládali konečné číslo nejvýše kolem 7,1 procenta.

Krize má za následek rekordně nízkou inflaci a rekordně nízký růst průměrné mzdy

Finanční krize si v Česku vyžádala rekordně nízký růst průměrné mzdy, zároveň však přispěla k nízké inflaci. Češi brali vloni průměrně 23 542 korun. Inflace v únoru zpomalila na dvě procenta z lednových 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Firmy chtějí propouštět méně než v předchozím čtvrtletí

Podnikatelé plánují propouštět méně než v předchozím čtvrtletí. Celkem 4 % zaměstnavatelů předpokládá, že ve druhém čtvrtletí roku 2009 sníží počet zaměstnanců. V předchozím čtvrtletí přitom hlásilo propouštění 6 % zaměstnavatelů. Vyplynulo to z průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro druhé čtvrtletí roku 2009.

Pro mnohé české firmy bude letošní rok boj o přežití, zakázek ubývá

Většina firem pocítila úbytek zakázek. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory, podle které je nižším počtem zakázek postiženo 70 procent českých firem. Podle HK ČR považují podniky současnou hospodářskou situaci za vážnou až katastrofální.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Demonstrující zemědělci razí Prahou. Chtějí rovné podmínky v EU a vyšší výkupní ceny mléka

Před ministerstvem zemědělství na pražském Těšnově se ve čtvrtek sešly tisíce zemědělců, aby protestovaly proti dotační politice EU a nízkým výkupním cenám mléka. Demonstrace se účastnili i rolníci z Litvy, Slovinska, Polska, Maďarska či Slovenska. Své kolegy dorazili podpořit také někteří zemědělci z Německa a z Rakouska.

Bendl zrušil veřejnou zakázku v hodnotě 36 miliard korun

Ministr dopravy Petr Bendl zrušil veřejnou soutěž Správy železniční dopravní cesty, která chtěla na péči o koleje a 4000 zaměstnanců najmout soukromou firmu. Hodnota zakázky měla dosáhnout během osmi let až 36 miliard korun.

Firmám bude odpuštěno penále za neuhrazené sociální pojištění

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s opatřením, kterým chce pomoci firmám postižených krizí. Ministr práce Petr Nečas vyzval správy sociálního zabezpečení, aby vůči dlužníkům postupovaly vstřícně a umožnily jim dluh splácet, například pomocí splátkového kalendáře. Současně také ministr navrhuje odpustit firmám penále. Všechny změny platí zpětně od ledna tohoto roku.

skoleni_15_4

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Začínající podnikatelé mohou získat až 5 milionů korun za svůj nápad

Začínající podnikatelé mohou získat za svůj podnikatelský nápad až 5 milionů korun. Institut rozvoje podnikání (IDE) Vysoké školy ekonomické v Praze pořádá druhý ročník soutěže, ve kterém vítězí podnikavý duch a dobré nápady. Do soutěže se mohou zapojit jednotlivci i skupiny. Přihlásit se do soutěže

Je nejvyšší čas vybrat si daňového poradce

Lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů se neúprosně blíží. 31. březen by neměl zůstat bez povšimnutí ani u osob, které uvažují o využití služeb daňového poradce. Do konce března (což je termín pro podání řádného daňového přiznání) totiž musí poplatník dát svému daňovému poradci plnou moc ke zpracování a podání daňového přiznání. Tuto plnou moc následně předává daňový poradce finančnímu úřadu a to nejpozději do 31. března 2009.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).