Hlavní navigace

exPRESS: Páteční omezení jízdy kamiónů. Výhoda či přítěž?

19. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Podnikatelé a ministerstvo životního prostředí jsou na nože. Ministerstvo požaduje celoroční omezení jízdy kamiónů během pátku, podnikatelé to odmítají. Podle nich se zhustí doprava a podraží potraviny. Co je ale důležitější? Bezpečnost nebo konzumní život?

Ministerstvo trvá na omezení jízdy kamionů, podnikatelé nesouhlasí »

Ministr životního prostředí Martin Bursík trvá na pátečním celoročním omezení jízdy kamionů i na tom, aby toto omezení platilo počínaje prvním lednem 2009. Podle Jakuba Kašpara, tiskového mluvčího Ministerstva životního prostředí, se ministerstvo dohodlo s Ministerstvem dopravy na kompromisu: v pátek bude omezená celoročně jízda kamionů od 15 do 20 hodin, zruší se letní zákaz jízdy kamionů v sobotu dopoledne a zachová se nedělní celoroční zákaz jízdy kamionů od 13 do 22 hodin. Plán se podle Bursíka musí stát od 1. ledna 2009 realitou, „bez ohledu na výhrůžky dopravců zbytku republiky”.

Ministerstvo chce omezením jízdy kamionů posílit jednak bezpečnost na silnicích ve dny, kdy by omezení platilo, a také snížit množství prachových částic a jiných znečištění. V neposlední řadě si od opatření slibuje také snížení hlučnosti.

Hospodářská komora České republiky a Svaz průmyslu a dopravy ČR páteční omezení jízdy kamionů odmítají. Domnívají se, že omezení bude mít spíše negativní dopady – ať už se jedná o zahuštění dopravy v další dny či nedodání zboží na místo určení včas, což může zapříčinit jeho zdražení.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

Pivovar InBev koupí Anheuser-Busch za 52 miliard USD

Společnost se bude jmenovat Anheuser-Busch InBev. Akcionáři společnosti Anheuser-Busch obdrží za každou akcii 70 dolarů v hotovosti.

České dráhy dostaly vysokou pokutu 270 milionu korun

Informoval o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Antimonopolní úřad udělil sankci kvůli zneužití dominantního postavení v nákladní dopravě.

Zentiva odmítá nabídku Sanofi-Aventis na převzetí

Farmaceutická firma Zentiva doporučila akcionářům, aby odmítli nabídku společnosti Sanofi-Aventis na převzetí. Představenstvo Zentivy tvrdí, že cena (1050 korun za jednu akcii) neodpovídá skutečné hodnotě firmy.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Zákon o volném pohybu služeb usnadní podnikání

Jednou z výhod zákona je možnost přeshraničního poskytování služeb. Současně by ale nová legislativa měla i snížit administrativní zátěž, zjednodušit povolovací režimy a tedy i zjednodušit podnikatelské prostředí.

Chystá se novela zákona o dani dědické a dani z nemovitostí

Novelou mají být podle důvodové zprávy stejným způsobem osvobozené dary poskytované na veřejně prospěšné účely, dědictví nebo úplatné převody vlastnictví k nemovitostem z vlastnictví nebo do vlastnictví členských států Evropské unie nebo Norska a Islandu.

Nespravedlnost, zbytečnost, neefektivita patří mezi časté výtky na adresu zákonů v Česku

Ministerstvo vnitra zveřejnilo analýzu připomínek a podnětů, které občané zaslali do konce roku 2007. Z analýzy vyplývá, že nejvíce podnětů se týká zákoníku práce, daní a dalších finančních záležitosti, živnostenského zákona, správního řádu, stavebního zákona a dalších právních předpisů.

Revoluce ve státní správě se blíží. Senát odsouhlasil E-government

Nová právní úprava definitivně staví na stejnou úroveň elektronický a papírový dokument.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Koruna poprvé prolomila hranici 23 Kč/EUR

Koruna v pátek dopoledne posílila na nová maxima i vůči dolaru. Dolar klesl pod 14,50 CZK/USD.

skoleni_15_4

Trend budoucnosti? Firmy založené na klíč

V Česku se stále více daří firmám poskytujícím tzv. ready made společnosti, neboli firmy založené na klíč. V loňském roce tvořily jejich prodeje již osm procent všech vzniklých firem.

Reforma přinesla u nemocenské úspěchy

A především o čtvrtinu poklesla pracovní neschopnost. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Rovněž poklesl meziročně celkový objem výdajů na sociální dávky.

Jste pro páteční zákaz jízdy kamiónů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).