Hlavní navigace

Páteční zákaz jízd kamionů nahradí odstupňované mýtné

18. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda na svém pondělním zasedání podpořila návrh ministerstva dopravy a z poslanecké sněmovny stáhla novelu zákona o silničním provozu. Novela měla zavést celoroční páteční zákaz jízd kamionů. Ministerstvo dopravy místo toho zavádí systém diferencovaného mýtného.

Hlavním důvodem pro stažení zákona je skutečnost, že od doby jeho předložení předchozí vládou na podzim 2008 došlo k zásadní změně pohledu vlády na problematiku regulace pátečního provozu, která se projevila v již platné, letos v létě schválené novelizaci zákona o pozemních komunikacích, uvedl Karel Hanzelka, tiskový mluvčí ministerstva dopravy.

Kamionům se v pátek od 15 do 21 hodin zvýší sazby mýtného až o polovinu a to v závislosti na počtu náprav a na jejich emisní třídě. V ostatních časech se mýtné zlevní v průměru o 1,8 %. Časová regulace kamionové dopravy v zákoně o silničním provozu však zůstává. Podle něj nesmí nákladní vozidla jezdit celoročně v neděli od 13 do 22 hodin a dále pak během letních prázdnin v pátek od 17 do 21 a v sobotu od 7 do 13 hodin, dodává Hanzelka. Čtěte také: Martin Špryňar: Alergenů na silniční dopravu je stále ještě dost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).